Jaap Schoen bekijkt een werk van Piet Schoen in Tusse de Banke.
Jaap Schoen bekijkt een werk van Piet Schoen in Tusse de Banke. foto: Jeroen van Hattum

Expo kunst van zolder

Henk van der Laan en Piet Schoen: twee schilders die elkaar nooit hebben gekend en inmiddels ook beiden zijn overleden. Tot en met dinsdag 6 augustus staan ze beiden centraal op de expositie 'Verborgen kunst' in Tusse de Banke in Den Burg.

Schoen is de vader van Jaap Schoen die op 't Horntje woont. Van der Laan is de vader Ankie Badock-Van der Laan uit Sneek, een studievriendin van Schoen. Tijdens een reünie kwamen de werkzaamheden van beider vaders ter sprake, waarna het plan ontstond een gezamenlijke expositie te houden.

Voor Van der Laan, die op latere leeftijd met schilderen begon, is het de eerste keer dat schilderijen worden tentoongesteld. Werken van Piet Schoen waren aan de overkant al vaker te zien. Hij woonde en werkte jarenlang in Workum waar hij optrok met de landelijk bekende schilder Jopie Huisman.

Schoen, afkomstig uit Bergen, werkte in de Friese plaats als plateelschilder bij aardewerkbedrijf Aurora. Hij beschilderde daar het handgemaakte Workumer aardewerk en hij maakte ontwerpen voor het aardewerk. In zijn vrije tijd legde Schoen zich toe op landschappen in Nederland en het buitenland.

Schoen: 'Hij schilderde vaak met een kist op schoot. In die kist zaten zijn spullen en aan de binnenkant van de openstaande deksel maakte hij het papier vast, zodat hij kon schilderen. Als plateelschilder was Piet Schoen het wel gewend op schoot te schilderen.'

In de expositieruimte is te zien hoe Schoen werkte met olieverf, gewassen inkt en rood krijt. Hij maakte schilderijen van landschappen die hij tijdens vakanties bezocht, maar ook van landschappen in bijvoorbeeld Friesland en Bergen.

De schilderijen lagen lang bij een zus van Jaap Schoen in Gouda op zolder en kwamen tijdens opruimen weer aan het licht. Uit deze zoldervondst kwam de naam 'Verborgen kunst' tevoorschijn. Schoen had in 2009 (het honderste geboortejaar van zijn vader) al eens het plan de schilderijen te exposeren, maar het ontbrak aan ruimte in Tusse de Banke. 'Toen heb ik een kalender met zijn schilderijen laten maken.'

De werken van Van der Laan zijn allemaal aquarellen. Typerend aan zijn schilderijen is dat hij met ogenschijnlijk weinig afbeelding op papier veel weet te zeggen. Te zien zijn onder meer aquarellen van meren met schepen. Water en lucht zijn treffend weergegeven en lopen vrijwel naadloos in elkaar over.

De expositie 'Verborgen kunst' duurt tot en met dinsdag 6 augustus. Tusse de Banke is tot die tijd dagelijks geopend van 10.00 tot 16.00 uur.

Loslopende bokken

De gemeente zit opgescheept met twee loslopende geitenbokken die afgelopen week zijn aangetroffen op de Veenselangweg nabij Den Burg en het Mienterglop bij De Koog. De rechtmatige eigenaar of anderen die meer over de bokken weten, kunnen zich melden bij de gemeente via tel. 140222. Voor de komende twee weken is onderdak en verzorging voor de dieren geregeld.