Bestuur Stimuleringsfonds opent informatiepunt cranberryteelt

Het bestuur van Stichting Stimuleringsfonds Texel (Stift) heeft een informatiepunt over cranberryteelt op Texel onthuld. Dit gebeurde vrijdag bij het veld, gelegen op Landgoed de Bonte Belevenis aan de Rommelpot in Den Hoorn.

Op een stukje, omgeven door nieuw aangelegde tuinwallen, is een informatie- en rustpunt ingericht voor toerist en Texelaar. Op twee robuuste houten banken, kan van de omgeving worden genoten; de prachtige duinen, de keileem laag met daarop het beroemde witte kerkje, de rust en de ruimte. Op het informatiebord wordt uitleg gegeven over de cranberryplant, de groei- en teeltwijze.

Het lijkt dat er vooral gras groeit, maar de cranberryplanten groeien rustig verder. Ze zijn vijf jaar oud en vormen de eerste bloemen. In oktober/november van dit jaar kan de eerste bescheiden oogst worden geplukt.

Ook hebben de initiatiefnemers een boekje gemaakt met daarin uitleg over de cranberryteelt. Zowel de tuunwallen, als de houten banken, het informatiebord en het boekje zijn door Texelse bedrijven ontworpen en gemaakt. Het is mede mogelijk gemaakt door Stift. De stichting vindt cranberryteelt en de verwerking van de bessen een aanvulling op het toeristisch aanbod. Zo worden onder andere rondleidingen georganiseerd onder het motto: "horen, zien en proeven…".

Lap opent Struunhof

Arie Lap uit Den Hoorn heeft alsnog zijn Struunhof geopend. Het maïsveld is toegankelijk vanaf Klif. Er ging een hoop gesteggel aan vooraf. Nadat de bollenteler na eerdere openingen het maïsveld al snel weer moest sluiten, mag het nu open blijven. Dit na tussenkomst van de Bezwaarschriftencommissie, de rechtbank, de Raad van State en een mediationtraject met de gemeente dat volgens Arie Lap negen maanden heeft geduurd.