PWN legt aanvoer van extra drinkwater stil

Drinkwaterbedrijf PWN stopt vooralsnog met de transporten van extra drinkwater naar Texel. Volgens een woordvoerder is het waterverbruik de afgelopen dagen verminderd.

PWN zag het verbruik de afgelopen dagen zakken naar gemiddeld iets meer dan zes miljoen liter per dag. Die hoeveelheid kan gewoon worden geleverd via de overgebleven zinkerleiding in het Marsdiep. Die heeft een capaciteit van 6,9 miljoen liter water in 24 uur.

Begin van de week stond het waterverbruik nog op 7,5 miljoen liter per dag en zoveel kon PWN niet via één zinkerleiding aanvoeren. Met behulp van tankwagens werd daarom ruim twee miljoen liter drinkwater extra naar de voorraadkelder in Den Burg gebracht. Die kelder heeft een capaciteit van tien miljoen liter en dat is vergelijkbaar met tien keer het zwembad van Calluna. Daarnaast werden folders verspreid met het advies minder water te gebruiken.

Volgens PWN is de vermindering in ieder geval te danken aan de lagere temperaturen van de afgelopen dagen. In hoeverre de besparingsadviezen hebben meegeholpen, is volgens de woordvoerder minder goed te zeggen. 'Dan had het eigenlijk elke dag dertig graden moeten zijn gebleven.' Zondag werd 6,1 miljoen liter verbruikt, zaterdag stond de teller op 6,2 miljoen liter en vrijdag op iets meer dan 6,2 miljoen liter. De komende dagen wordt opnieuw warmer weer verwacht.

Afgelopen vrijdag zijn duikers in het Marsdiep te water gegaan om een deel van de sinds eind juni kapotte zinkerleiding te verwijderen. De twee resterende delen van de leiding zijn afgedopt en extra verankerd in de bodem. Toen de leiding kapot was gegaan, was al een deel naar boven komen drijven en had PWN al een stuk laten wegzagen. 'Nu moest er nog een groter deel af, omdat we in totaal 200 meter gaan vervangen.'

Er ging om 6.30 en 12.00 uur een duiker naar beneden en ook om 18.00 en 0.00 uur werd een duik gemaakt. De duikers konden maximaal een half uur werken, daarna kwam het tij weer op en werd de stroming te sterk. Volgens PWN lukte het bij de duik van 18.00 uur niet direct het tweede deel van de leiding te vinden en af te doppen. 'Rond middernacht werd het tweede deel wel gevonden, afgedopt en zeker gesteld.' PWN hoopt de kapotte zinkerleiding in november gerepareerd te hebben.

De aanvoer van extra drinkwater naar Texel is niet nieuw. In het boek '75 jaar gebroeders Broere en 50 jaar rederij Theodora' wordt beschreven hoe in mei 1972 de binnenvaarttanker Dordrecht 19 regelmatig naar Oudeschild voer om telkens 1,2 miljoen liter drinkwater te leveren. Het had toen maandenlang niet geregend waardoor de waterreserves op het eiland vrijwel waren uitgeput. Ook het grondwaterpeil was laag en intussen waren de toeristen in aantocht.

Rond die tijd werden eveneens folders verspreid met het verzoek zuinig met water te zijn. Er gold ook een verbod om te sproeien en de auto te wassen. De problemen waren voorbij toen in 1973 in Oudeschild de nieuwe water- en elektriciteitscentrale in gebruik werd genomen.