De Jan-van-genten worden losgelaten uit hun kooien.
De Jan-van-genten worden losgelaten uit hun kooien. foto: Jeroen van Hattum

Jan-van-genten nemen intrek in vernieuwd verblijf bij Ecomare

De Jan-van-genten zijn terug bij Ecomare. Medewerkers van het centrum voor wadden en Noordzee lieten de zeevogels gisteren los in de vernieuwde vogelopvang.

De Jan-van-genten verbleven ruim twee jaar in Artis in Amsterdam, terwijl hun onderkomen werd aangepast. De leidingen en filters van de toevoer van het zeewater zijn gereviseerd, het net boven de opvang is gerepareerd en het bassin is geschilderd. De Jan-van-genten zouden aanvankelijk een paar maanden weg zijn, maar het duurde uiteindelijk langer.

De kosten bedroegen €75.000,-. Ecomare betaalde volgens adjunct-directeur Anton Hurkens de ene helft en de andere helft werd gefinancierd door het Waddenfonds, de provincie Noord-Holland, STIFT, de BankGiroLoterij en De Harpij (organisatie van dierentuinmedewerkers).

In totaal zijn zeven Jan-van-genten teruggekeerd, waarvan er één in 2012 in Artis werd geboren. Van de vogels zitten de meesten al zo'n acht tot negen jaar in de opvang, waardoor ze tot de vaste groep behoren. Een terugkeer in de natuur heeft voor hen geen zin meer.