Ook dit jaar wordt weer een poging gedaan om het wereldrecord pootjebaden te verbeteren.
Ook dit jaar wordt weer een poging gedaan om het wereldrecord pootjebaden te verbeteren. foto: Ton zegers

Achtste BODY en Brein

Van zelf actief meedoen tot demonstraties van bekende sporters: alle ingrediënten zijn aanwezig. De organisatie van BODY & Brein is er ook dit jaar weer in geslaagd een breed scala aan activiteiten aan te bieden. Zo verzorgt K-1 kampioen Sem Schilt een clinic, leert Philip van Ees de bezoekers alles over Freerunning en is Marcel Hof, broer en begeleider van 'The Iceman' voor het tweede jaar op rij aanwezig. 'Bij dat laatste richten we ons dit jaar veel meer op kinderen en ouderen, omdat de technieken van the Iceman worden toegepast op mensen met een verminderde weerstand. Maar iedereen die het aandurft om in een bak met 200 kilo ijs te gaan zitten is welkom', vertelt organisator Manno Siebinga.

Maar niet alleen op fysiek gebied is het aanbod op het festival heel breed. Diverse deskundigen komen vertellen over hun visie over sport, beweging en het menselijk brein. Zo is er een masterclass van John Midavaine (zie kolom rechts) en voormalig topkeeper Hans van Breukelen. 'Ik hoor de laatste dagen in de wandelgangen het misverstand dat Hans van Breukelen alleen komt voor de ondernemers. Dat is niet waar. Op vrijdag komt hij voor de ondernemers en op zaterdag spreekt hij voor iedereen die interesse heeft', verduidelijkt Siebinga. Waar een aantal vertrouwde acts de revue passeren, is er ook ruimte voor nieuwe ontwikkelingen. Zo staat er zaterdag een workshop Braziliaanse Salsa op het programma die via een Zumbales naadloos overgaat in een Brasilian Beach Party. 'En die prachtige dames in exotische kleding wil natuurlijk niemand missen', lacht Siebenga. De muziek tijdens het feest wordt verzorgd door DJ Idriss van Radio Funx (een populaire zender op het gebied van Latijns Amerikaanse- en Urbanmuziek). Ook aan de jeugdige bezoekers is gedacht. Vanaf vrijdag worden de voorrondes van Texel got Talent gehouden. Tijdens deze battle kunnen jongeren laten zien hoe goed zij kunnen dansen. De prestaties worden beoordeeld door een vakkundige jury waar onder andere Luciano Hiwat (winnaar Move Like Michael Jackson) deel van uitmaakt. Voor de deelnemers zijn er diverse prijzen te verdienen, waaronder een waardebon van €150,- voor Artex. De voorrondes worden vrijdag gehouden op vakantiepark De Krim, de halve finale en de finale bij Paal 17.

Een terugkerend ritueel is het traditionele pootjebaden dat vorig jaar nog veel landelijke aandacht kreeg nadat een ode aan Olymisch kampioen Dorian van Rijsselberghe werd gebracht. Ook dit jaar zal weer geprobeerd worden het wereldrecor van 1.046 pootjebaders uit 2009 te verbreken. Een andere grote verandering is het aantal demonstraties dat dit jaar gegeven wordt. 'Op deze manier is er ook meer te doen voor de bezoekers die zelf niet actief willen deelnemen. We hebben daar bewust op ingespeeld. Maar eigenlijk is alles aanwezig. Zoals het programmaboekje al aangeeft, binnen een weekend kun je je body en brein updaten op iedere mogelijke manier. Hetzij uitdagend, hetzij ontspannend of op een inspirerende manier. Kaarten voor het evenement zijn tot vrijdag 2 augustus 12.00uur te koop op www.bodyenbreintexel.nl. Op deze website is tevens het volledige programma te bekijken.