De ram en de boer drinken uit de heilzame kolk.
De ram en de boer drinken uit de heilzame kolk. Foto: Gerard Timmerman

Oermineraal het wonder van Oost

Als de stokoude ram na een paar slokken uit de kolk weer 'rupsig' wordt, geeft boer Arie Brans uit Oost een paar slokjes aan zijn vrouw. Zij verandert in een jonge meid, en dan durft Brans zelf ook wel. Zweren verdwijnen en het oermineraal rond Oost blijkt nog veel meer heilzame kwaliteiten te hebben.

Zo begont vrijdag de hilarische bijdrage van Oost aan het straattheater van Oosterend Present. Als de hele bevoking van het buurtschap er weer jong en vitaal van wordt, maken ze hun water te gelde. Herman Barhorst begint een welnesscentrum, Cees Bas verkoopt het per fles. Uiteindelijk gaan ze elkaar beconcurreren, met als moraal van het verhaal: blijf maar gewoon.

Het verhaal van Ger de Jong was één van de pareltjes bij het straattheater, waarbij een grote diversiteit aan toneelstukken, vertelsels, dansjes en liedjes werden opgevoerd. Het grootste was het applaus voor Jan van Dijk van de Ankerstraat die met de timing van zijn 'mooie bloemkolen' onbedoeld de zaal onbedaarlijk aan het lachen maakte en elke keer als hij weer voor de microfoon kwam het applaus zag aanzwellen.

De verschillende straten hadden veel creativiteit, tijd en energie gestoken om het thema 'Oosterend, een dorp vol verhalen' inhoud te geven.