Betty Boks droeg limericks voor tijdens 'Op Sien Tessels'
Betty Boks droeg limericks voor tijdens 'Op Sien Tessels' Foto: Harry de Graaf

Op Sien Tessels te gost

'Was het over de grens?', vroeg Gerard Kuip van de organisatie van Op Sien Tessels, te gost bee de Gortbukers over 'Te bèèd', de pikante slotact van de broers Jaap en Nico Dros. Het antwoord luidde nee, maar de zaal lag wel blauw van het lachen. 

'Op Sien Tessels', een middag op Oosterend Present waarbij Texelse verhalen en liederen in dialect en doorspekt met Tesselse humor ten tonele worden gevoerd, is een beproefde formule. Zaterdag dus 'Te gost bee de Gortbukers', een middag in de tent die door dreigend onweer een uur later van start ging dan gepland.

De middag draaide uit op een bijzonder afwisselend programma, met voor elk wat wils. Met korte en bondige 'Weetjes' van Ina Schrama en 'Tussendeurtjes' van Harry de Graaf en Gerard Kuip. Maar ook bijdragen van grotere lengte, die menigeen deed schuddebuiken. Zoals het verhaal De Jukebox dat Co van Splunter voordroeg. 't Sel zo'n veertig jaar leede weest hèèwe toe de uutbater fon café 'De Fuik' uit De Wéél op 't idee komme was om 't wot gezelliger te maken deur îen of aar meziekopperaat on te skaffe', begon Van Splunter zijn verhaal in het Tessels. Maar de 'cossettespeuler' die hij bij Jan Agter kocht, vrat alle 'meziekbandjes' half op. 'Jee most 'n joekboks kòòpe, don bei jee in ien keer fon ol die prusseree of', luidde het advies. Dat werd ter harte genomen. Maar ook dat mondde uit in allerlei hilarische taferelen, met een ludieke ontkoping.

Een feest van herkenning waren de limericks die Betty Boks voordroeg: 'Boer Witte fon Òòst sot te snoeve, Hèè kon hèèl veul Stròòpertjes proeve. Hèè prees de likeur om de smaak en de geur. Maar na twie stortte hèè deur sien hoeve.' Of deze: 'Fon uut Oostrènd gaat een vent, elleke wèèk in De Kòòg naar 'n tent. Mept deer om te peste, een gast bute weste. En fertrekt don weer terug naar Oostrend.'

Ook waren daar weer de gebroeders Dros, die op geheel eigen en onnavolgbare wijze een Tessels toneelstukje opvoerden over de buurvrouw die het huishouden liet sloffen, aan de 'grúzig'e' kant was en ging 'Skeie' van haar man. Een pikante en hilarische opvoering waarover na afloop nog lang werd nagepraat.

De zaal genoot er van. Het zat vol en wat opviel was dat het publiek vooral bestond uit wat 'riepere Strenders en are Tesselaars'. Wellicht kwam het doordat buiten op het veld de meerkamp, waar het gemiddeld wat 'jongere' deel van Oosterend aan meedeed, werd gehouden. Overigens niet allemaal, moeder Barnard was één van de welbekende uitzonderingen.

Door de onweerswaarschuwing liepen beide programmaonderdelen synchroon, het was dus kiezen, ''t ien of 't are'. Wellicht volgt er voor degenen die er niet bij konden zijn nog een herkansing of kan de voorstelling worden bekeken, zoals een eerdere uitvoering, op DVD.

En anders bij de volgende Oosterend Present weer: Betty Boks: 'Fon welleke komof je ok bent, iedereen ken hier in Strend. Met neme en geve merakels goed leve. Over vijf jaar benne wèè weer present!'