Het aantal verkochte woningen vanaf 2009. De staaf van 2013 is over de eerste zes maanden.
Het aantal verkochte woningen vanaf 2009. De staaf van 2013 is over de eerste zes maanden. Foto: Omnia, De Texelse Makelaars

Huizenverkoop neemt weer toe

Na jaren waarin de huizenverkoop is teruggelopen, lijkt het er op alsof het tij keert. Dat valt af te leiden uit gegevens van Databank Omnia. Als de ontwikkeling van het aantal woningtransacties in het eerste half jaar zich in het tweede half jaar doorzet, klimt Texel naar het niveau van 2009.

Omnia registreert sinds 1982 onroerend goed transacties op Texel, tot nu toe al 7500. De gegevens komen uit het Kadaster. In de eerste zes maanden zijn op Texel 64 permanente woningen van eigenaar verwisseld. 'Als we dat aantal verdubbelen, zitten we eind december op 128', vertelt Paul van Heerwaarden van De Texelse Makelaars, eigenaar van Omnia. Een schatting, maar de tendens is volgens hem dat de meeste transacties in het tweede halfjaar plaatsvinden. Aan uitspraken over de prijsontwikkeling waagt hij zich niet. 'Het zijn te weinig eenheden voor een betrouwbaar gewogen gemiddelde.' Landelijk wordt melding gemaakt van een gemiddelde daling in het tweede kwartaal van 5,3 procent vergeleken met vorig jaar. Van Heerwaarden ziet grotere en kleinere uitslagen. De toename is volgens hem geen reden de vraagprijs op te schroeven. 'Kopers zijn niet gek, de markt is transparant. We merken dat woningen met een realistische vraagprijs binnen redelijk korte tijd zijn te verkopen. De afgelopen maanden hebben we enkele panden verkocht voor de vraagprijs.'

Volgens hem is het tij nu gunstig om te kopen. 'De rente is historisch laag, de overdrachtsbelasting blijft laag op twee procent en ik heb het idee dat banken wat meer in reserve hebben om te financieren.' Het maakt dat kopen financieel gezien een aantrekkelijk alternatief kan zijn voor huren. Duidelijkheid over renteaftrek, verplichte aflossing, etc. hebben kopers wat meer vertrouwen gegeven.

Uit het overzicht van de woningtransacties blijkt dat bijna de helft van de eigenaarswisselingen van woningen in Den Burg heeft plaatsgevonden. Goede tweede is Oosterend waar in de eerste helft van 2013 vijftien huizen werden overgeschreven, nu al meer dan in heel 2012.

De hoopgevende cijfers ten spijt, zijn er ook woningen die al heel lang te koop staan. Extreem voorbeeld is een stolpboerderij die 1632 dagen geleden in de etalage werd gezet.