Anders bekeken

Ver...halen

Al weken gonst het in het oosten, een waar bijenvolk, zoemt en werkt om de straten nog zoeter, origeneler, kleurrijker te maken dan ze al waren. Mooie voorstellingen, alle vorsten met kronen in de Oranjestraat, een groot peper- en zoutstel, banden geschilderd, opgestapeld en voorzien van bloemen, een heel pand: Painted in black! Schitterende poorten, in de kerk prachtige brei-, ik zou bijna zeggen kunstwerken, het is een lust voor het oog. Op het landje van Bas is een decor getimmerd waar een beetje filmrecensent het water van in de mond loopt. Zelfs een joekel van een blazer siert het geheel.

Jozien probeert mee te doen, een rare muts genaaid, het moet een pet worden voor manlief, valt wat apart uit moet ik zeggen, het is ook niet direct mutsenweer, maar vooruit met de geit. Ruumte skaadt niet, we mogen gekke Texelse seggies overal lezen en bezigen. Van heinde en ver komen de mensen om al het moois te zien, het spel mee te maken. Wie verre reizen maakt kan goed ver...halen. Als je op vakantie bent val je met je neus in de boter, honingboter, door de straten fietsers, wandelaars.... ze kijken hun ogen uit en maken graag een praatje. Gisteravond dacht ik: ''Kom Jozien, gooi nog 's ff een puts water over die ramen''. Er kwam een klein vrouwtje met kleine kindertjes aangelopen.

Wij hebben meester Brasser op het pad "zitten", de geduldige statige man die hoog liep met de school met Den Bijbel , een echte ouderwetse strenge meester met altijd een cheuqie in de brand. Het oude telraam staat erbij, en een ijverig gemaakte AAP-NOOT-MIES plank."Oh wat leuk", reageert ze spontaan. Ze ziet kennis aan het oude telraam en heeft meester Brasser goed gekend .Ze heeft zelf ook leren lezen met het oude systeem. Nu wordt ik nieuwsgierig, en vraag ;"Wie bent u en waar komt u vandaan?" Ze vertelt dat ze uit Zuid -Afrika komt, ja heus, en voor dit feest speciaal naar Texel is gekomen. Goh, als dat geen verre reis is....als dat niet ver ..gehaald is. De kleine kinderen springen naar achteren en krijgen wat moois uit de Koekeboom, ze gaan voor het eerst leren lezen en schrijven, maar wel op een hele andere manier... Ik probeer die verdikkemse ramen nog wat schoon te krijgen, totdat moeder Broekman voorbij komt met de kinderen en kleinkinderen: 'Wat is dat Jozien?" Ik vertel, ja dat gebruikte ze vroeger...

Maar als u , en u, en jullie , en jij het echt willen weten en zien: spring op de fiets, wandel door het Nieuwe Jeruzalem, geef uw ogen de kost, lees de recepten, maar bovenal geniet van alle prachtige ver..halen.

Jozien