Achter de schermen

'Drinkwaterhype'

En weer is het gelukt. Een gebroken waterleiding, een serie warme dagen, een aantal kranen die te vaak open staan en Texel haalt het landelijke nieuws met een heuse 'drinkwaterhype'. Dat vraagt natuurlijk om een nadere analyse en dan kom je bij de vraag hoe één van die twee zinkerleidingen in het Marsdiep toch zomaar is stuk gegaan. Dat kan geen toeval zijn geweest; daar moet een voorbij-de-horizon-kijkende Texelaar achter hebben gezeten. Iemand die heeft ingezien dat er een portie Texel-aandacht in de media in het verschiet lag.

Mijn eerste gedachte gaat uit naar Jacco Dros en Wouter de Waal. Twee creatieve geesten die in juni tijdens de Ronde om Texel een paar uur lang samen op een catamaran hebben gezeten. Daar moeten aan boord plannen zijn gesmeed om Texel in the picture te krijgen. Ik zie het voor me hoe die twee tussen Oudeschild en 't Horntje over de zinkerleidingen zijn gezeild, waarna waarschijnlijk één opmerking en één betekenisvolle blik voldoende waren om nog vóór de finish een geniaal plan klaar te hebben.

Maar ik kan me ook voorstellen dat een 'unieke belevenis' van Victor Lancee en Annemarie Swart een beetje uit de hand is gelopen. Ik zie het voor me hoe een team leidinggevenden-in-wording in het holst van de nacht (oftewel symbolisch 'tastend in het duister') in een bootje op het Marsdiep (want symbolisch 'samen in één schuitje') letterlijk en figuurlijk op zoek is gegaan naar dé leiding. Dat de zaken daarna uit de hand liepen, past ook wel in het geschetste plaatje...

Of zou Cees de Waal erachter zitten? Cees heeft de verbindingen op gebied van het zoute water meer dan goed in de vingers, dus waarom geen uitstapje naar de 'verbindingen' op het gebied van zoet water? Cees houdt van authentiek en een vakantie op een Waddeneiland waar het elke dag spannend is of je water hebt, is zeker authentiek te noemen.

En wat te denken van Arnold Langeveld. Geen beter pleitbezorger dan Arnold om Texel zelfvoorzienend te laten zijn in het eigen zoete water. Zo'n gebroken waterleiding, gevolgd door het beeld van een dreigend drinkwatertekort, is dé ideale gelegenheid iedereen tussen de oren te knopen hoe belangrijk water is. Alhoewel, wie Arnold over water hoort praten, weet dat hij geen kunstgrepen nodig heeft om zijn punt te maken.

Blijft dus toch de vraag wie er dan achter die kapotte waterleiding en daarmee de Texelse 'drinkwaterhype' zit. Ik vrees dat het antwoord straks wel weer 'de pers' zal zijn. Dan heet het natuurlijk dat dé media alles schromelijk hebben overdreven met een ruime fantasie. Hoe zou iemand dat nou toch kunnen denken…

Jeroen van Hattum