Verbeteringen voor ambulancezorg

Het kan verkeren voor een directeur Ambulancezorg van de veiligheidsregio.

Twee jaar geleden kwam Martin Smeekes naar het eiland met de boodschap dat de tweede ambulance op de nominatie stond te worden wegbezuinigd. Hij oogstte toen weinig applaus.

Woensdag kon Smeekes de heuglijke boodschap brengen dat het behoud van de tweede ambulance de komende jaren zeker is, maar hij had meer. De Nederlandse Zorgautoriteit is bereid vanaf 2014 in haar beleid op te nemen dat er extra boten moeten varen naar de overkant wanneer mensen in de ambulance in de late avonduren of 's nachts naar het ziekenhuis moeten.

Dat was volgens Smeekes nog niet goed geregeld bij de zorgautoriteit waardoor de veiligheidsregio voor het declaren van de kosten van een extra overtocht (vijfduizend euro) in de praktijk soms afhankelijk was van de coulance van een verzekeraar. 'Het kwam wel eens voor dat met name verzekeraars die wat dieper in het land zitten, zich afvroegen waarom zo'n overtocht nodig was. Vanaf 2014 ligt het nu bij de zorgautoriteit vast dat een overtocht met de boot nodig is wanneer je met de ambulance naar de overkant moet.'

De wijziging kwam er mede op aandringen van Smeekes die betrokken was bij overleg met de zorgautoriteit. Smeekes had specifiek de eilandzaken onder zijn hoede. TESO laat jaarlijks gemiddeld honderd keer een extra boot varen als er een ambulance naar de overkant moet en een extra overtocht kost per keer gemiddeld vijfduizend euro. Burgemeester Giskes zei blij te zijn met de houding van de zorgautoriteit ten opzichte van het vervoer met de boot.

De veranderingen komen voort uit een rapport over de spreiding en beschikbaarheid van ambulances in Nederland. Daar stond onder meer in dat er landelijk 90 ambulances meer zouden moeten zijn dan nu het geval is. Volgens Smeekes gaat de regio Noord-Holland Noord er naar verwachting drie, vier of vijf ambulances bij krijgen en die komen dan aan de overkant te staan.

Het gevolg daarvan is volgens Smeekes dat er minder vaak een beroep hoeft te worden op een Texelse ambulance wanneer er aan de overkant een nodig is. Smeekes: 'Dan kunnen de twee ambulances ook echt op Texel blijven.' Het systeem dat er vanuit Den Helder een ambulance naar Texel gaat, zodra één van de wagens van het eiland afgaat, blijft intact. Dat betekent in de praktijk dat een uur of een half uur na vertrek van de ene ambulance meteen een vervangende wagen het eiland oprijdt.