Texel in de greep van aanvoer drinkwater

Drinkwaterbedrijf PWN heeft sinds dinsdag meer dan twee miljoen liter water aangevoerd in tankwagens om de drinkwatervoorziening op het eiland op peil te houden.

Dinsdag begon PWN met de aanvoer van twintig tankwagens van elk 30.000 liter. Woensdag kwamen er 28 tankwagens naar het eiland en gisteren tien. Voor vandaag (vrijdag) stonden ook tien wagens gepland.

Het drinkwaterbedrijf begon met de aanvoer van extra drinkwater om te voorkomen dat Texel tijdens de warme dagen een tekort zou krijgen. Ook werd opgeroepen het verbruik van water te verminderen. Volgens een woordvoerder van PWN had dat resultaat. 'Dinsdag werd nog 7,5 miljoen liter water verbruikt en woensdag was dat gedaald naar bijna 6,5 miljoen liter.' Het waterverbruik van donderdag was gistermiddag nog niet voorhanden. Ter vergelijking: twee weken geleden stond het verbruik op een dag op circa 4,5 miljoen liter.

Het aangevoerde water ging naar de drinkwaterkelder in Den Burg. Die heeft een capaciteit van 10 miljoen liter. Volgens de woordvoerder wordt de kelder met het transport van vrijdag tot de rand gevuld, zodat er ook in het weekend voldoende is. 'Volgende week beoordelen we hoe het verder moet.'

De watertransporten komen voort uit de combinatie van het warne weer en het feit dat één de twee zinkerleidingen in het Marsdiep sinds eind juni stuk is. De tweede leiding is volgens PWN nog eens extra gecontroleerd en in orde bevonden. De zinkerleidingen bestaan sinds 1988 en zijn beiden zeven kilometer lang. Ze zijn gemaakt van kunststof (polyetheen) en hebben een diameter van 35,5 centimeter. Via de overgebleven leiding kan PWN in een tijdsbestek van 24 uur 6,9 miljoen liter water naar de drinkwaterkelder transporteren.

PWN hoopt de gebroken leiding in november gerepareerd te hebben. Het bedrijf heeft samen met een aannemer een plan van aanpak gemaakt om op de bodem van het Mrasdiep tweehonderd meter leiding te vervangen. Dat neemt tijd in beslag. Er moeten speciale koppelingen worden gemaakt en duikers moeten op een diepte van 25 meter aan de slag. 'Zij kunnen ongeveer dertig minuten per duik werken en dan alleen bij de kentering van eb en vloed.' Er moeten voor de werkzaamheden ook vergunningen bij diverse overheden worden aangevraagd.

De afgelopen dagen was op meerdere plekken op het eiland te horen dat de druk van het water soms lager was dan gebruikelijk. Volgens PWN kan dat het geval zijn geweest op plekken aan het einde van het netwerk, maar heeft er verder gewoon druk op de leiding gestaan.

Het drinkwaterverhaal werd opgepikt door de landelijke media, waardoor Texel geregeld in het landelijke nieuws opdook. Het leidde er onder meer toe dat bedrijven van de overkant zich geroepen voelden op Texel gratis flessen drinkwater uit te delen. Een daarvan was Marie-Stella-Maris, maar die organisatie vroeg ook meteen aandacht voor mensen elders op de wereld die geen toegang tot schoon drinkwater hebben.