De Horizontoer op Texel in 2012.
De Horizontoer op Texel in 2012. Foto: Archief Texelse Courant

Horizontoer naar Texel

De Horizontoer, het varend theater- en muziekfestival, is zaterdag 3 augustus te gast op Texel. In de middag worden diverse optredens in het centrum van Den Burg verzorgd en 's avonds zijn er optredens in meerdere horecagelegenheden in Den Burg.

De eerste voorstellingen beginnen om 14.00 uur. 's Middags wordt er gespeeld op de Groeneplaats, de Stenenplaats, nabij de Smulpot en bij De Hollebol. In de avonduren zijn er optredens in Question Plaza, De Hollebol, De Smulpot en De 12 Balcken.

De Horizontoer, die voor vijfentwintigste keer wordt gehouden, staat garant voor leuke voorstellingen met veelal aanstormend talent, muzikanten, theatermakers en acrobaten. Het programma op zaterdag 3 augustus belooft gevarieerde optredens.

Zo is er 's middags onder meer de voorstelling 'Tot de schijt ons doodt' van drie dames die het huwelijk - 'de enige conservatieve manier van verbinden in een digitaal tijdperk' - in een modern jasje steken. Circusje van de Dames Stier is een voorstelling die ook leuk is voor kinderen en Kim van der Bernt treedt op met haar eerste solo-voorstelling 'Nu ik later groot ben' waarin ze geworden is wat ze als klein meisje eigenlijk helemaal niet van plan was.

Er loopt, net als vorig jaar, 's middags een dame rond (La Belle Dame) die grote zeepbellen blaast en van 15.00 tot 15.10 uur is er een acrobatische act met doeken op de Groeneplaats. Het duo Jasmijn Peskens en Sjoerd de Fooy, die de act verzorgt, geeft na afloop een workshop om belangstellenden de basisbeginselen van acrobatiek bij te brengen. Er zijn ook rondlopende voorstellingen en kinderen kunnen zich laten schminken.

Om 19.30 uur begint in De Smulpot het avondprogramma met een optreden van de viermansformatie The Busquito's. Later op de avond staat zangeres Jara Holdert met band in het restaurant aan de Binnenburg. In De 12 Balcken aan de Weverstraat zijn optredens van EmCiBi en Zoé Red en in Question Plaza aan de Kantoorstraat staan Mundo Park en Lieve Bertha op het podium. De laatste groep bestaat uit Koen Brouwer en Rens Polman die in 2012 de publieksprijs bij de Grote Prijs van Nederland wonnen.

In De Hollebol is vanaf 23.00 uur een optreden van Rogier Pelgrim, winnaar van de Grote Prijs van Nederland en finalist van het TV-programma De Beste Singer Songwriter. Van 01.00 tot 02.00 uur is er een optreden van Landmark 105 dat een speciale band heeft met Texel sinds het Glazen Huis van Texel FM op de Groeneplaats. Het gehele programma inclusief alle tijden van de optredens is te vinden op www.horizontoer.nl.

Het zilveren festival ontstond nadat initiatiefnemer Rob van Niekerk in 1975 een bijzondere zeilweek achter de rug had en daarna een evenement opzette waarin zeilen, natuur, cultuur en muziek samen kwamen. Hij begon met één boot met een paar muzikanten en inmiddels trekt een vloot van zes schepen over de Waddenzee en kent het festival tienduizenden bezoekers. Voor de toer van dit jaar ontving de organisatie, die uit vrijwilligers bestaat, driehonderd aanmeldingen van artiesten die mee wilden doen.