5000 gasten op vakantiepark De Krim. Veel animo voor het zwembad, in de rij voor de glijbaan.
5000 gasten op vakantiepark De Krim. Veel animo voor het zwembad, in de rij voor de glijbaan. Foto: Gerard Timmerman

Hitte trekt toeristen eindelijk naar Texel

Het heeft even geduurd, maar de afgelopen weken was de zomer dan eindelijk daar. Na vorst begin juni, stegen de temperaturen deze week op sommige plaatsen zelfs tot boven de 30 graden. Maar leidt dit ook tot meer toeristen?

Bij Stichting Texelcampings is men maar wat blij met het mooie weer. 'De laatste weken zien we dat het eindelijk aantrekt. We zitten nu zelfs een paar procent hoger qua bezoekersaantallen dan vorig jaar rond deze tijd, maar dat komt puur door de laatste week.Normaal komen de gasten met een vaste standplaats al rond Pasen, om daarna te blijven. Nu vertrokken ze weer, omdat de caravans simpelweg niet warm te stoken waren. Inmiddels is er op de verschillende campings geen plaats meer voor caravans en grote tenten', vertelt directeur Harry Mathijsen. Waar de berichten over het aantal toestromende toeristen dus positief zijn, blijken het wederom zware tijden voor Jongerencamping Kogerstrand, sterker nog: het einde dreigt. 'We hebben op dit moment minder dan driehonderd jongeren op de camping. Er is minder vakantiewerk en voor €300,- zit je in Bulgarije of Spanje en heb je gegarandeerd goed weer', vervolgt Matthijssen. Een andere belangrijke reden is het verhogen van de drankleeftijd. Dit kan in de ogen van de campingdirecteur de doodsteek worden. 'Jongeren mogen de camping op vanaf 15 jaar. Alleen mogen die jongens de horeca niet in en moeten ze zich dus zelf maar vermaken. Als die leeftijd straks naar 18 gaat houd ik mijn hart vast. Dan wordt het heel lastig de jongerencamping te behouden, maar gelukkig doen de andere campings het allemaal wel goed.' Toch wil Mathijsen ook niet te vroeg juichen. 'Als het ineens slecht weer wordt, stroomt de camping net zo snel weer leeg.

Grote drukte is er ook op De Krim, waar momenteel zo'n 5000 gasten verblijven. Er wordt volop gebruik gemaakt van de centrale voorzieningen, vooral het zwembad is populair en op de trap van de glijbaan heeft zich een rij gevormd. Daarnaast is er veel animo voor Klimpark Texel dat Morten Eschweiler vorig jaar opende op De Krim. Hoog boven het maaiveld wordt volop geklauterd. De gasten vermaken zich ook met allerlei andere attracties op het park, zoals het fraaie paviljoen dat een paar weken geleden is neergezet. 'Het is heerlijk hier, alles is er', vertelt een vader uit Oostzaan, wiens zoontje zich in het zwembad vermaakt.

Rijwielverhuur Veerhaven Texel op 't Horntje moet het met name hebben van dagjesmensen. Gemiddeld verhuren ze 400 tot 500 fietsen per dag. 'Afgelopen zondag was echt een topdag. Toen hebben we wel 800 fietsen verhuurd. Sowieso was de maand juli beter dan die van vorig jaar. Dat is natuurlijk goed nieuws. Wij hebben bijna alleen maar dagjesmensen die direct vanaf de boot een fiets komen huren', vertelt eigenaar Harry Bonne.

Ook bij Café Restaurant Sjans in De Koog is het goed toeven. De tafels zitten vol en de sfeer is gezellig. 'Ik mag niet klagen, maar ik denk dat niemand dit mag op dit moment', vertelt Arnold 'Kets' Kaercher. 'De weekenden zijn enorm druk en het is nu iets drukker dan vorig jaar denk ik. Al merkt iedereen nog steeds dat het crisis is. We zullen zien wat er volgend jaar gebeurt, wanneer de alcoholleeftijd omhoog gaat. Maar het belangrijkste is dat het nu drukker in De Koog is dan ik in tijden gezien heb.'