Tweede ambulance verzekerd door nieuwe wijze financiering

De aanwezigheid van de tweede ambulance op Texel is de komende jaren verzekerd. Het ministerie van Volksgezondheid voert vanaf 2014 een nieuwe manier van financiering in die gunstig uitpakt.

Dat heeft Martin Smeekes, directeur ambulancezorg van de veiligheidsregio Noord-Holland Noord, woensdag bekendgemaakt. Minister Edith Schippers van Volksgezondheid heeft een financiering laten opstellen die niet langer gebaseerd is op het aantal ritten, maar op beschikbaarheid. Daarnaast heeft de minister heeft €7,7 miljoen extra uitgetrokken voor ambulancezorg in Nederland.

Dat betekent dat de veiligheidsregio de komende jaren voldoende geld krijgt om op Texel zeven dagen in de week 24 uur per uur twee ambulances beschikbaar te hebben. Smeekes trok een vergelijking met de beroepsbrandweer. Die wordt ook gefinancierd op basis van aanwezigheid en niet op basis van de hoeveelheid branden in een gebied.

De tweede ambulance stond in 2011 op de nominatie buiten de zomermaanden om vervangen te worden door een zogeheten rapid responder. De op Texel omstreden bezuiniging ging van tafel, nadat de Inspectie voor de Volksgezondheid zich met de zaak had beziggehouden.

De veiligheidsregio bleef intussen voor de taak staan in drie jaar tijd fors te bezuinigen. Volgens Smeekes werd dat gedaan met onder meer uitstel van investeringen, versobering en het aanspreken van reserves. De tweede ambulance op Texel bleef in het achterhoofd voor geval er geen enkele andere mogelijkheid meer was. Van zo'n situatie is nu geen sprake meer.

Burgemeester Francine Giskes zei blij te zijn met de nieuwe wijze van financiering die in ieder geval in 2014 en 2015 van kracht is. 'Er zijn cruciale stappen gemaakt.' In 2016 volgen nieuwe plannen van het ministerie van Volksgezondheid. Meer over de ontwikkelingen rond de tweede ambulance elders in deze krant.