Het verslag over de tocht naar De Schans in 1963.
Het verslag over de tocht naar De Schans in 1963. Foto:

1963: Optocht naar De Schans

Een vlootshow, een optocht naar De Schans en de huldiging van de 15.000e bezoeker. Enkele van de nieuwsfeiten over Oosterend Present, in de Texelse Courant van 20 augustus 1963. 150 jaar na dato trokken de Oosterenders opnieuw naar De Schans, een fraai gekostumeerde optocht die veel bekijks trok. De vlootshow op de Waddenzee, met tientallen kotters, de reddingboot van de KNRM, maar ook Martien Boon uit Oudeschild op zijn zelfgebouwde waterfiets, trok duizenden kijkers.

De krant had ook minder vrolijk nieuws. Een bericht over een aanrijding op het Schilderend tussen twee Texelaars, een motorfietser tegen een auto (Morris). Bij de aanrijding liep de motorfietser kwetsuren op, die na behandeling in het ziekenhuis bleken mee te vallen.

Het Verbond voor Veilig Verkeer vraagt 'extra oplettendheid ten aanzien van buitenlandse toeristen'. 'Een uitstekende linker richtingaanwijzer van een Italiaan, Zwitser of Belg hoeft niet te betekenen dat hij linksaf slaat, het kan ook betekenen dat hij wil inhalen.' Er wordt gerefereerd aan het besluit dat het richting aangeven bij inhalen in die landen kort geleden is verplicht. Met de waarschuwing wil het Verbond overigens niet bevorderen dat ouders tegen hun kinderen zeggen: 'Pas op, 'n buitenlander!.