Arthur Oosterbaan bekijkt het roze geworden afstervend wier nabij De Cocksdorp.
Arthur Oosterbaan bekijkt het roze geworden afstervend wier nabij De Cocksdorp. Foto: Jeroen van Hattum

Rottend wier plaag bodemleven

Het vele darmwier dat momenteel langs de kust ligt, kan een probleem worden voor het bodemleven in de Waddenzee.

Op een aantal plekken is het wier sinds dinsdag door het warme weer aan het rotten geslagen, waardoor zuurstoftekort voor het bodemleven ontstaat. Volgens bioloog Arthur Oosterbaan van Ecomare is de rotting inmiddels zichtbaar op het wad nabij De Cocksdorp, langs de dijk bij Utopia en ook in de monding van De Slufter.

'Je ziet tussen het wier een hardroze kleur tevoorschijn komen', aldus Oosterbaan. 'Dat is van zwavelbacteriƫn die na het sterven van het wier tot bloei komen. Het wier sterft door een rottingsbacterie, waarna sulfiden die wat dieper in de bodem zitten de kans krijgen toe te slaan en daardoor krijg je die zwavelbacteriƫn. Dat leidt tot zuurstoftekort waardoor bodemdieren sterven en je nog meer rotting krijgt.' Behalve roze plekken, kunnen ook witte plekken in het wier ontstaan. De wadbodem kan zwart worden. 'Het ziet er angstaanjagend uit en het stinkt enorm naar zwavel', aldus Oosterbaan. In welke omvang het proces zich op de Waddenzee gaat voltrekken, is vooralsnog moeilijk te zeggen. Dat is mede afhankelijk van de warmte en de windrichting. Als het wat koeler wordt dan de voorgaande dagen, kan het meevallen. Hetzelfde geldt wanneer de wind niet langer uit het oosten waait. Woensdag stond er al wind uit het westen.

Volgens Oosterbaan is het proces vergelijkbaar met 1994 toen er eveneens grote hoeveelheden wier langs de kust lagen en dat ook begon te rotten. 'Dat jaar hadden we eveneens een koud voorjaar, gevolgd door een warme zomer. Toen dachten we nog dat het sterven van het wier en het zuurstoftekort voor het bodemleven door vervuiling kwam, maar het is een natuurlijk proces. Toen we in 1994 een paar weken verder waren, was alles weer bij het oude en vroegen we ons af waar we ons eigenlijk druk over hadden gemaakt.'

Zangdienst

In de Waddenkerk in De Cocksdorp is zondag 28 juli vanaf 19.30 uur een zangdienst onder leiding van Karen Keijser en organist Hans de Goede.