'Unieke elementen naar voren schuiven'

'Waarom komen Koreanen naar de Achterhoek? Omdat Guus Hiddink, de coach die hun land op het WK zo succesvol maakte, daar is geboren. Daar is de middenstand erg blij mee. Jullie hebben Dorian. Daar mag je best goeie sier mee maken. Schuif de elementen die je uniek maken naar voren.'

Een welgemeend advies aan Texel van Hans van Breukelen. De succesdoelman die in 1988 met Oranje het EK won en met PSV de Europa Cup 1 pakte. Tegenwoordig geeft hij onder meer lezingen en trainingen, zoals aan ondernemers. Hij verzorgt ook workshops en treedt bij allerlei gelegenheden op als dagvoorzitter.

Van Breukelen heeft laten zien hoe je, gekomen vanuit een dal, toch winnaar kunt worden. Tegenwoordig leert hij anderen hoe je succesvol kunt zijn. Hij schreef onder meer het boek 'Winnen'. Het gaat er over hoe je het beste uit jezelf haalt, wat je bereikt door de juiste instelling. 'Daar heb je zelf invloed op', zegt hij.

Op vrijdag 2 augustus komt Hans van Breukelen naar Texel voor het geven van een masterclass op het festival Body & Brein. Texel kent hij van diverse bezoeken, onder meer een ver verleden als jonge vakantieganger. Maar ook bij andere gelegenheden. Nu richt hij zicht onder meer tot ondernemers. 'Ik begrijp dat het toerisme in een soort dip zit. Zorg dat je weer aan de winnende hand bent. Benadruk je sterke punten. Dat je zo makkelijk op Texel kunt komen, veel bereikbaarder dan andere Waddeneilanden, Dorian en dat je zo'n prachtig eiland hebt. Het gaat ook om gevoel. Mensen nemen de belangrijkste beslissingen, denk maar aan het kopen van een huis, verliefd worden en noem maar op, op basis van gevoel. Zorg dat mensen het goede gevoel bij Texel hebben. Voor jonge mensen is dat totaal anders dan bij andere categorieën. De één zoekt rust, dat biedt Texel volop. Daar kun je wat mee doen. Wat ook geldt: de omgeving draagt bij aan succes. Texel is een eiland waar sporters tot grote prestaties kunnen komen. Ik heb jullie wethouder (Hennie Huisman) gehoord tijdens de Sportweek in Tilburg. Enthousiast en met een aansprekend verhaal.' Die boodschap viel volgens Van Breukelen in goede aarde.

Het bereiken van succes is volgens de oud-doelman ook een kwestie van collectieve kracht. In een interview op pagina 7 vertelt hij onder meer over de drie factoren die in 1988 aan de basis stonden van het succes van Nederlands Elftal op het EK .

Zoekactie drenkeling

Een uitgebreide zoekactie zondagavond naar een drenkeling die ter hoogte van paal 21 zou zijn gesignaleerd leverde niets op. Badgasten dachten dat ze iemand kopje onder zagen gaan inde golven en legden een link met een achtergebleven handdoek op het strand. Na alarm kwamen de De Zalm, de reddingbrigade, de wippertruck en de Beursplein 5 in actie. Er werd niets gevonden. Het alarm bleek loos, luidde de conclusie. Er bleek niemand vermist te zijn.