Kinderen maken direct gebruik van de geopende waterspeelplaats.
Kinderen maken direct gebruik van de geopende waterspeelplaats. Foto: Jeroen van Hattem

Waddenwaterspeelplaats zorgt

direct voor gewenste verkoeling

De nieuwe waterspeelplaats van de Waddenhaven in Oudeschild is zaterdag opgeleverd en meteen volop in gebruik genomen door de talrijke havengasten. Maar ook Texelaars en andere toeristen hebben hem al ontdekt. Door het tropische weer kwam de verkoeling als een zegen.

Door het aanhoudende mooie weer ligt de haven volgens Jook Nauta al bijna twee weken vol. Het hele havengebied lijkt één bruisend stuk recreatie waar iedereen zich uitstekend vermaakt.

Volgens Nauta komt dat mede dankzij verschillende aan de Waddenzee gerelateerde attracties, het Waddenstrandje, het grote speelwrak, het pannaveldje en nu de Waddenwaterspeelplaats, zoals de speelplaats officieel heet. Nauta: 'Onze havendienst onder leiding van havenmeester Berna de Boer loopt zich momenteel het vuur uit de sloffen om het iedereen nog meer naar de zin te maken. Ons bestuur is blij en trots dat we deze bijdrage aan het Texelse toerisme mogen en kunnen leveren.'

De oplevering had op geen betere dag plaats kunnen vinden en de jeugd stroomde dan ook massaal toe. De regie bij de aanleg van de nieuwe publiekstrekker was in handen van bestuurslid Klaas van der Duim van de Waddenhaven, tevens uitvoerder bij de firma Tatenhove. 'Ik heb enorm genoten van de aanleg. We zijn twee weken volop bezig geweest en het resultaat mag er zijn. Vandaag (maandag red.) halen we de laatste kinderziektes er uit', vertelt hij.

Hiermee doelt Van der Duim op de speciaal aangelegde spreekbuis, waarmee ouders hun kinderen kunnen roepen vanaf restaurant De Compagnie. 'Dit is hetzelfde systeem als op een schip. Zodra het eten klaar is, kunnen de ouders Jantje of Pietje of Klaasje zo oproepen. Helaas was er water in de buis gekomen, waardoor deze niet meer werkte. Dit is na vandaag opgelost en dan is het resultaat helemaal perfect.' Het water dat gebruikt wordt voor de speelplaats wordt uit de haven gepompt en verdwijnt daar uiteindelijk ook weer in. Er wordt dus geen kostbaar drinkwater verspild.

Om tot de speelplaats te komen, zijn de makers creatief bezig geweest. 'We hebben een flinke kelder moeten maken met allemaal technische hoogstandjes die de waterspeelplaats maken tot wat het nu is. En het is heerlijk om te zien dat de mensen er massaal op af komen. Mensen die in de haven liggen, Texelaars, fietsers: iedereen blijft hangen', vervolgt Van der Duim.