Piemontese koeien langs de agrarische fietsroute van Oosterend Present.
Piemontese koeien langs de agrarische fietsroute van Oosterend Present. Foto: Marianne Duinker

Agrarische route en Barnards 2CV

Aan de vele activiteiten rond Oosterend Present dat woensdagavond begint zijn er op de valreep enkele toegevoegd. Een agrarische fietsroute en de oude 2CV Sahara van dokter Leo Barnard is weer terug.

Op het feestterrein aan de Koningsweg begint een fietstocht langs agrarisch Oosterend. De rit gaat langs landbouwgewassen, waarbij ook de machines die voor de teelt gebruikt worden te zien zijn. Langs de route ook Texelse schapen, melk- en zoogkoeien. Zaterdag zijn enkele boerenbedrijven opengesteld. De route is ca. 11 kilometer lang. De routebeschrijving is te verkrijgen op het feestterrein en via www. boerenroute.blogspot.nl

Blikvanger op het feestterrein is zaterdag de 2CV Sahara die ooit van dokter Barnard was. Het is een 'lelijke eend' met twee motoren, ééntje voor de voorwielen en een voor de achterwielen. Er werden er enkele honderden van geproduceerd als terreinauto voor in de woestijn.

Barnard kocht de auto in de jaren '60. 'De dokter in de eend' was een bekende verschijning. De auto had geen deuren, hij stuurde vanaf een kistje. Door de vierwielaandrijving kon hij moeiteloos het strand op of door de sneeuw rijden. Barnard schonk de auto in 1982 aan een museum in Blija. Vorig jaar kreeg de auto een nieuwe eigenaar, die hem laat restaureren bij garage Sander Aalderink in Wormer.

Via via kwam Nish Barnard in contact met Aalderink en nodigde hem uit om de auto op Oosterend Present te tonen. Aalderink vond dat een mooie streefdatum om de auto rijdend te hebben.