Bijgestaan door Rob Maas in Frans uniform opent Marian Merkelbach het Peperhof.
Bijgestaan door Rob Maas in Frans uniform opent Marian Merkelbach het Peperhof. Foto: Pip Barnard

Pleintje en 'Door het oog van de naald'

Met het onthullen van het naambord opende voorzitter Marian Merkelbach van de stichting Oosterend Present zondagmiddag het Peperhof, het door de aanwonenden opgeknapte pleintje voor de voormalige gereformeerde kerk in Oosterend.

Het was de bewoners van de straat al langere tijd een doorn in het oog dat het pleintje (waar voorheen het Kerkelijk Centrum stond) er zo verwaarloosd bij lag en het komend Oosterend Present was een mooie reden het aan te pakken. 'Maar het is zeker niet de bedoeling dat we het na het feest weer afbreken. Wat ons betreft blijft het zo', zei straatcommissaris Jan Bloem. Dat was ook de mening van de andere aanwezigen, die in het Peperhof een aanwinst voor de straat zagen. Het opknappen werd geheel in eigen beheer uitgevoerd, van het leggen van de 2100 tegels tot het schilderen van het naambord.

Na de opening verplaatste een groot deel van de aanwezigen zich naar de Maartenskerk, waar zondagavond het project 'Door het oog van de naald' van het Oosterender breicafé werd onthuld. In zeven taferelen wordt daarin het verhaal uitgebeeld van de TX49, die in november 1938 over de kop sloeg. Alle vier opvarenden bleven daarbij ongedeerd. De zeven doeken - van een vierkante meter groot - zijn de komende weken te zien in de Maartenskerk. Tijdens de korte plechtigheid werd het verhaal verteld door enkele nabestaanden van de opvarenden van de TX49. De muziek werd verzorgd door De Zingende Zeeman onder leiding van Rinus Kuiper, die van de gelegenheid gebruik maakte zijn feestlied voor 2013 te presenteren, dat door alle aanwezigen uit volle borst werd meegezongen.