Vergeefs bezwaar

tegen 'suntracker'

De vereniging Tien voor Texel en drie omwonenden hebben vergeefs bezwaar gemaakt tegen de vergunning die de gemeente heeft afgegeven voor een zogeheten suntracker op een agrarisch bedrijf aan de Van der Sterrweg in de Prins Hendrikpolder.

Een suntracker is een groot zonnepaneel dat draaibaar is opgesteld op een voet, zodat het voortdurend op de zon kan worden gericht waardoor het meer elektriciteit oplevert dan een vast paneel. Een nieuwe ontwikkeling op Texel op het gebied van zonne-energie.

De bezwaarmakers vonden de tracker strijdig met het bestemmingsplan en een aantasting van het landschap en verwezen naar een alternatief: zonnepanelen op de schuur.

De commissie bezwaarschiften en het college oordeelden anders. Er is geen strijdigheid met de bestemming want de tracker is dienstbaar aan de agrarische bestemming omdat hij deels voorziet in de energiebehoefte van het bedrijf en beneden de tien meter hoogte blijft. Hoewel op deze plek geen welstandseisen gelden heeft het college toch de welstandscommissie ingeschakeld en die adviseerde positief.