Anders bekeken

Een hele Tour...

Hovenier Sjors loopt de Vierdaagse van Nijmegen. Dat is geen kleinigheid, in januari beginnen de voorbereidingen al en wordt aangevangen met kilometers in de benen krijgen. Een beetje wandelaar loopt lekker over het strand of een rondje in het bos, nee Sjors loopt met de dochters, heen en weer De Cocksdorp. Ik vond vroeger de vierdaagse van Den Helder al een hele prestatie, vier keer de 15 kilometer in colonne in uniform , af en toe een lied aanheffend, om het moreel wat op te krikken. Maar de echte Vierdaagse is nog eens wat anders. Jemig, het leger zelfs met bepakking! Sjors geniet. Overal staan mensen langs de weg met lekkere dingen, bandjes met hoempapamuziek. ''Het is een waar evenement Jozien, een prachtige omgeving, ik zou het geen jaar willen missen."

Een prachtig evenement is ook de Texelse triatlon, de combinatie van sporten en verschillende mensen rondom het schitterende Dijkmanshuizen , halen het beste in de sporter boven. Aan boord van schipper Piet wordt iedereen nog getrakteerd op Texelse zeebonkhumor. "Het vloedje loopt nog, jullie zijn er zo". Die kilometer zwemmen valt nog mee, maar wat denk je van al die armen en benen die allemaal de kortste weg willen maken naar het strand. Links en rechts worden flinke tikken uitgedeeld, schieten zwembrillen scheef en gaan flink wat slokken zeewater naar binnen. En dan komen de veertig kilometers fietsen en tien hardlopen er nog achteraan! Een hele toer, om dat in vliegende vaart te voltooien, petje af hoor, voor de triatleten, die er vele trainingsuurtjes voor hebben moeten maken. Je moet een echte sportman of -vrouw zijn om dat te verwezenlijken.

Er is altijd baas boven baas, de tanige Groningse jongen, die hard heen en weer moest fietsen van en naar school, zet Nederland daar toch op de kaart! Ongelooflijk, ik luister op de radio en volg als de drukte het toelaat het journaal. Fietsen in de hoogste zin van het woord. Afzien, buffelen, zweten, zwoegen en bovenal je hersens gebruiken. Iedere dag de vele kilometers maken , ik geef het je te doen. Ik hoop dat ze morgen heelhuids de afdaling van de Alpe d'Huez kunnen maken. Serieus, met 70 km per uur naar beneden roetsen van een hachelijk pad met grind zonder afrastering, tart alle grenzen. Dit gaat niet over blaren in schoenen, spierpijn van het marcheren, wat zeewater binnenkrijgen, nee dit zijn de toppers van de wereld die de toppen beklimmen van de bergen, en op de toppen van hun kunnen presteren. Ik hoop dat ze heelhuids de Arc de Triomphe bereiken, een kaars aan voor Bauke en Lauke en de andere kanjers die de Nederlandse driekleur vertegenwoordigen. Een hele Tour...

Jozien