Fietsenstalling 

opgeschoven

De gemeente verandert alsnog de inrichting van het plantsoen bij het Esperantomonument in Den Burg. De rijwielstalling wordt verschoven naar het andere stuk van het plantsoen en een deel van de beplanting wordt weggehaald zodat het monument over de volle breedte weer goed tot zijn recht komt.

Ook de juist aangebrachte verharding voor het monument gaat opnieuw op de schop. De betonnen tegels worden vervangen door gebakken klinkers en er komt een pad van een meter breed voor mensen die het monument dicht willen benaderen. Maatregelen worden genomen om te voorkomen dat fietsen tegen het monument worden gezet. B en w hebben tot het een en ander besloten naar aanleiding van de protesten die de zojuist uitgevoerde herinrichting van het plantsoen hebben opgeroepen.

Van verdwijning van de fietsenstalling is dus geen sprake. Het college meent dat in de praktijk duidelijk is gebleken dat een stallingsmogelijkheid op deze plek op korte afstand van het centrum niet kan worden gemist. Er is wel eens overwogen om een rijwielstalling te maken bij het kruispunt Bernhardlaan-Kogerstraat voor fietsers die het centrum van Den Burg bezoeken, maar men concludeerde dat daarvan veel minder gebruik zou worden gemaakt. Met als gevolg overlast door massa's fietsen die op allerlei ongewenste plekken langs de route worden achtergelaten. De vergrote stalling op de nieuwe plek bij het monument zal er echter veel fraaier gaan uitzien. Geen provisorisch ogende houten hekken maar stalen frames in gedekte kleur. In verband met de levertijd worden die echter pas later geplaatst.

College legt zich

neer bij uitspraak

Vorig jaar weigerde het college op te treden tegen een hoge schutting en een houten scherm rond huisvuilcontainers in De Koog. Volgens b en w voldeed de schutting aan de voorschriften en kon het scherm worden beschouwd als tuinmeubilair. De buurman die om optreden had gevraagd maakte bezwaar tegen de weigering en toen dat vergeefs was ging hij naar de rechter. Die vond dat de schutting door de beugel kon maar zei dat voor het scherm vergunning nodig is. Omdat die vergunning er (nog) niet is werd het beroep van de buurman gegrond verklaard. Het college legt zich hierbij neer en gaat dus niet in hoger beroep bij de Raad van State. Volgens wethouder Edo Kooiman zal dat de komende tijd meer voorkomen.