wat ik zeggen wou

Gemeente

Het artikel over het gesprek tussen Rob Oomes en een ambtenaar in de krant van 12 juli illustreert de machtsverhoudingen tussen burger en ambtenaar. Uit het verhaal kan worden opgemaakt dat de familie in kwestie zich fatsoenlijk heeft gedragen en alleen uitleg wenste van de ambtenaar waarom zij al zes jaar op medewerking moeten wachten. Blijkbaar is het laten bekeuren en opsluiten van burgers de nieuwste vorm van gemeentelijke dienstverlening. Deze familie had echter kunnen weten dat een termijn van zes jaar voor een simpele bouwvergunning op Texel niet bijzonder lang is, mij zijn termijnen van veertien jaar bekend. Wettelijk staat nu 26 weken voor het afgeven van een bouwvergunning, het Kabinet heeft vorige week besloten de Omgevingswet in te voeren waarbij 8 weken de maximale termijn is, maar dat geldt natuurlijk niet voor Texel. Onder de huidige regelgeving kan het natuurlijk ook veel sneller, maar dan moet er iets worden geregeld waarbij de gemeente voordeel kan behalen, regelgeving is dan ondergeschikt. De familie kan ook wachten tot Sint-Juttemis of tot de geldverslindende reorganisaties bij de Gemeente vruchten gaan afwerpen. Alternatief is een juridische procedure, maar wethouder Visman heeft kortgeleden - in de procedure Isola Bella - laten weten dat uitspraken van de rechtbank er zijn om te negeren.

Recent is een rapport verschenen onder het kopje "Wat kosten de regels". Uit dit onderzoek blijkt hoeveel de kosten van een woning in de periode 2033-2013 zijn gestegen als gevolg van onnodige bureaucratie. De uitkomst geeft een stijging van €43.300,- voor een woning van €250.000,-, waarvan de koper het merendeel niet ervaart als 'meer-waarde' (zie het rapport op www.actieagendabouw.nl). Gegeven het feit dat de Raad van State jaren geleden al heeft geoordeeld dat ambtenaren op Texel onnodige regelgeving verzinnen, zal de kostenpost voor Texelaars zeker hoger uitvallen. Wederom kan worden vastgesteld dat deze regenteske overheid zand blijft strooien in de economische motor door inefficiënte regelgeving en ziekmakende dienstverlening.

Het zou de Texelse Courant sieren om, als ze het aandurven, een enquête te houden over het vertrouwen van Texelaars in gemeenteraad en bestuurders.De uitkomsten zouden best eens opmerkelijk kunnen zijn en 'bestuurders' aan het denken kunnen zetten hetgeen op zich al winst is. Reken u niet rijk bij de gedachte aan veranderingen na de verkiezingen van volgend jaar, er komt niets terecht van loze beloften, zo leert de ervaring. Texels Belang en Texel2010 zijn intussen aan een lapdance begonnen voor samenwerking om een beslissende stem, het resultaat kan alleen maar desastreus uitpakken. Een oplossing voor een beter bestuur en goede dienstverlening zou een niet partijgebonden bestuurder met een opdracht kunnen zijn. Voor amateurbestuurders en slechte dienstverlening is geen plaats meer in deze snel veranderende tijd.

J. Brugemann

Dames Softbalteam

'Het Nederlands Dames Softbalteam is Europees Kampioen geworden. In 2014 is het wereldkampioenschap in Nederland en het nationaal damesteam wil zich hier optimaal op voorbereiden. Helaas is de ondersteuning aan het team gehalveerd. Hierdoor is een trainingskamp in Florida komen te vervallen. Via de Nationale Sportweek op Texel kwam ik als wethouder Sport met de bondscoach Craig Montvidas in gesprek. Hij toonde zich enthousiast over de mogelijkheden die Texel te bieden heeft. De bondscoach heeft nu besloten hier te overwinteren.(...) Voor Texel biedt dit mooie kansen.' (Volledige bericht op www.texelsecourant.nl)

Wethouder Hennie Huisman