Jaap Eelman monteert de serie voor RTV N-H met historische beelden van onder meer De Koog.
Jaap Eelman monteert de serie voor RTV N-H met historische beelden van onder meer De Koog. Foto: Jeroen van Hattum

Oude beelden Texel bij RTV N-H

Kinderen die voetballen op een weilandje waar nu de Dorpsstraat is, Jac. P. Thijsse in actie en toeristen die op een voorloper van de Jan Plezier over het eiland rijden.

Het zijn historische beelden van Texel die volgende week op RTV Noord-Holland te zien zijn. De regionale omroep is voor het programma Zomertoer van maandag 22 tot en met vrijdag 26 juli te gast op het eiland en verzorgt elke dag van 16.30 tot 17.00 uur een televisieprogramma over Texel. Ook de radio besteedt aandacht aan het eiland.

De Zomertoer komt elke dag vanaf een andere locatie. Vast onderdeel daarin is een serie met oude beelden van het eiland in de jaren dertig, vijftig en zestig. De serie is gemaakt door onder andere Jaap Eelman uit Den Burg, cameraman bij RTV N-H.

Eelman: 'De historische beelden komen uit de collectie van Dusseldorf, een oud-directeur van Smit Internationale die in de jaren dertig met een camera over Texel trok. Dat waren filmpjes op 16 mm die gedigitaliseerd zijn.' In de serie is aandacht voor de visserij, TESO, het toerisme en de Jan Plezier.

Aan het woord komen hotelier Harry Wuis, visserman Fup Krijnen, rondvaarder Adrie Hutjes, Pieter Dros van de Jan Plezier en horecaman Piet Zijm. Zij vertellen over diverse ontwikkelingen tussen vroeger en nu.

De Zomertoer komt donderdag 25 juli vanaf de Landbouwdag in Den Hoorn en vrijdag 26 juli vanuit Oosterend waar dan de twaalfde editie van Oosterend Present gaande is. De drie andere dagen zijn medewerkers van RTV N-H nog aan het invullen en die blijven vooralsnog even een verrassing.

De presentatie is in handen van oud-Texelaar Ron Flens (uit Eierland) en Stephan Roest. Zij praten met diverse gasten en laten het nodige zien vanaf de locatie waar ze zijn. De Zomertoer is op de regionale radio te horen om 17.20 uur in het programma Bernd de Boer op Radio N-H.. Dan worden reportages van circa vijf minuten uitgezonden.

RTV N-H is op de radio te ontvangen via 93,9 FM en tussen 17.00 en 18.00 uur ook beluisteren via het kanaal van Radio Texel. Radio en televisie zijn eveneens te ontvangen via www.rtvnh.nl en de Zomertoer is te vinden op Faceboek.