Tuigpaarden Promotie West verzorgt een uitgebreid programma op de Landbouwdag.
Tuigpaarden Promotie West verzorgt een uitgebreid programma op de Landbouwdag. Foto: Olivier Schilling

Texelse Landbouwdag biedt voor elk wat wils

Van graszaad tot hooi. Wat daar allemaal bij komt kijken, is te zien op de Landbouwdag die donderdag 25 juli in Den Hoorn wordt gehouden. Maar ook een Texelse schapenkeuring, tuigpaardenshows, vogels, knuffeldieren en meer kramen dan ooit. 

De Stichting Landbouw Texel die deze landbouwdag voor de tweede keer organiseert, pakt flink uit. 'We hebben van alles wat, voor de vakmensen, voor de toeristen en ook voor de jeugd is er veel te beleven', vertelt voorzitter Cor de Lugt. Want de jeugd is de toekomst en in dat opzicht zit de sector er warmpjes bij. Jonge agrariërs laten zich niet onbetuigd op deze jaarlijkse tentoonstelling. De dag geeft een beeld van de modernste machines waarmee loonwerkers en mechanisatiebedrijven hun opwachting maken, maar er is ook volop nostalgie te zien. Daarvoor zorgt de Ouwe Trekkers en Motoren Vereniging (OMTV), die demonstreert hoe het gras lang geleden met de vingerbalk werd gemaaid. Maar in dezelfde optocht een moderne maaikneuzer waarmee in een oogwenk een weiland wordt gekortwiekt en indrukwekkend is ook de grote opraapwagen die het gras verzamelt en op de kuil rijdt. De show van rollend materieel wordt aan elkaar gepraat door landbouwer Arnold Langeveld en Nico Schipper van de OMTV.

De Texelse schapenfokkers komen met liefst 220 dieren. Met spanning wordt uitgekeken naar de keuring, waarmee een voorschot wordt genomen op de Texelse schapenfokdag. Harry Bakker demonstreert hoe schapen worden geschoren. Om te laten zien wat er van wol wordt gemaakt heeft Texelwool een stand ingericht. Dames van de folklore zitten te breien met Texelse wol, Marianne Langeveld van Woolness laat de liefhebbers kennismaken met de ontspannende werking van schapenwol en ook anderen tonen de veelzijdigheid van wol. Bij Willem 'Parel' Roeper kan worden geproefd van Texelse lamsvleeskroketten.

Voor de jeugd wordt een boerenerf ingericht. Met klimtoestellen, er kunnen dieren worden geaaid, een ritje gemaakt op een pony en er is allerlei ander vermaak voor de kleintjes. Voor stoere kinderen heeft de MAB een stand waarin durfals crossmotoren en ander spektakel van dichtbij kunnen bekijken. Kleindierensportvereniging Kotex is van de partij met onder meer kippen en Novalishoeve komt ook met dieren. Mart Schrieken verzorgt een roofvogeldemonstratie en Johan de Jonge met zijn hondjes zien hoe je schapen drijft. Aandacht is er ook voor nieuwe ontwikkelingen in de landbouw, zoals zilte aardappelen en de teelt van cranberries. In totaal zijn er veertig kramen met allerlei Texelse producten. Liefhebbers van tuigpaarden en dressuur komen royaal aan hun trekken. De organisatie Tuigpaarden Promotie West heeft een uitgebreid programma samengesteld met bijna de hele dag door demonstraties, het Kampioenschap Ereklasse NH en het Open Texels kampioenschap lange lijn. Prominente gast is Nederlands kampioen Jan Jordans, die samen met Dirkjan Mekkes een tuigpaardenshow verzorgt. Grand Prix amazon Lotje Schoots verzorgt twee dressuuroptredens, waarvan één samen met Eva van der Linde. Dameszadelclub Fleurop verzorgt een show met een achtal Friese paarden met elegant geklede dames, gezeten in dameszadels. De landbouwdag wordt om 10.50 uur geopend door Mark Polder, commercieel directeur van Rabobank NHN. Het duurt tot 17.00 uur.