Rabobanken houden onderzoek naar fusie

Rabobank Noord-Holland Noord en Rabobank Schagen-Wieringerland onderzoeken of zij samen één bank kunnen worden.

Dat hebben beide coöperatieve banken laten weten. Bedoeling is dat het, bij een positieve uitkomst, in 2014 tot een fusie komt. De ledenraden van beide banken worden nauw bij het proces betrokken. Zij nemen, na afronding van het onderzoek, op voorstel van de directies besluiten over een fusie.

Voor Texel hebben de plannen geen gevolgen voor de aanwezigheid van een bankgebouw op het eiland. Dat blijft, laat directievoorzitter Henk Bezemer van Rabobank Noord-Holland Noord desgevraagd weten. De kans bestaat wel dat het bankgebouw op een andere plaats komt dan de huidige plek aan de Groeneplaats in Den Burg. Artex, de bibliotheek en mogelijk de Historische Vereniging hebben plannen daar hun intrek te nemen. Dat proces is volgens Bezemer nog gaande, maar er wordt positief tegenaan gegekeken.

Volgens Bezemer bekijkt de Rabobank meerdere opties voor huisvesting elders op het eiland, maar concreet valt daar nog weinig over te zeggen. Den Burg is het meest voor de hand liggend voor een eventuele nieuwe locatie.

Rabobank Noord-Holland Noord en Rabobank Schagen-Wieringerland hopen door een fusie in de toekomst sterk te blijven. Ze willen er naar eigen zeggen mee tegemoet komen aan veranderende wensen van klanten, verankerd blijven in netwerken, kosten verlagen en de specialistische dienstverlening verder uitbreiden. Daar is volgens beide banken een bepaalde omvang voor nodig en daarom wordt een fusie onderzocht.

Volgens Bezemer is Rabobank Schagen-Wieringerland net als Rabobank Noord-Holland Noord een financieel gezonde bank. Volgens Kirsten Konst, directievoorzitter van Rabobank Schagen-Wieringerland, komen beide banken elkaar in de praktijk al regelmatig tegen. 'We zijn beide marktleider in ons werkgebied en sterk bij de samenleving betrokken.' Het fusieonderzoek is volgens de banken inmiddels in volle gang.

Rabobank Noord-Holland Noord, ontstaan in 2004, kent zo'n 190 medewerkers en heeft kantoren in Den Burg, Den Helder, Julianadorp en Anna Paulowna. De bank ontstond toen Rabobank Texel en de Rabobank in Den Helder fuseerden. Rabobank Schagen-Wieringerland telt z'n 150 medewerkers en heeft kantoren in Schagen, Wieringerwerf, Nieuwe Niedorp en Hippolytushoef.

Het werkgebied van de mogelijke nieuwe Rabobank zal de gemeenten Den Helder, Texel, Hollands Kroon en Schagen gaan omvatten. De samenwerking gaat volgens de banken niet ten koste van de lokale betrokkenheid. 'De begrippen "dichtbij" en "betrokken" staan hoog in het vaandel. Dat blijft zo. De bank streeft ernaar een actieve en moderne coöperatie te zijn. Want samen bereik je meer dan alleen. Dat is en blijft het idee van coöperatief bankieren.'