Woontij bezuinigt

Woontij heeft in 2012 haar financiële positie versterkt. Dat meldt directeur Jan van Andel in een persbericht. Desondanks heeft de woningcorporatie bezuinigsplannen gemaakt.

Dankzij een positief jaarresultaat van €6,6 miljoen steeg het eigen vermogen naar ruim €30 miljoen. De solvabiliteit steeg van 16,6 naar 21,4 procent, ruim boven de minimale sectornorm van 10 procent.

Het jaarresultaat wordt grotendeels veroorzaakt door een waardecorrectie van het vastgoed van €5,3 miljoen. Het bedrijfsresultaat op de verhuur van woningen (exploitatieresultaat) was €872.000,- in 2012. Ondanks de gunstige financiële resultaten blijven er zorgen voor Woontij. De komende jaren krijgt de woningcorporatie te maken met een verhuurdersheffing oplopend tot jaarlijks circa €1,7 miljoen en saneringssteun voor noodlijdende woningcorporaties.

Naast extra huurverhogingen zijn extra bezuinigingen op onderhoud en beheerkosten noodzakelijk. Ook huurders merken dit, onder meer in de vorm van huurverhoging. Bezuinigd wordt ook op uitgaven voor bewonersparticipatie en de bewonersvereniging. Het trouwe klantbeleid en het leefbaarheidsfonds zijn gesneuveld. Ook verdwijnen er drie arbeidsplaatsen. De bezuinigingen zijn volgens Van Andel nodig om ook in de toekomst financieel gezond te blijven.