Texel 2010 ziet de Groeneplaats het liefst blijven zoals het nu is.
Texel 2010 ziet de Groeneplaats het liefst blijven zoals het nu is. Foto: Jeroen van Hattum

'Laat Groeneplaats open blijven'

Texel 2010 wil van het college weten wat het de gemeente gaat kosten als de ontwikkelingen op de Groeneplaats in Den Burg worden gestaakt.

Dat blijkt uit een brief die de coalitiepartij gisteren aan burgemeester en wethouders heeft gestuurd. Texel 2010 zegt niet hardop dat de plannen voor nieuwbouw van woningen en bedrijfsruimten moeten worden gestaakt, maar de partij toont zich in de brief geen groot voorstander van voortzetting.

'Veel winkeliers in Den Burg houden hun hart vast bij uw plannen met de Groeneplaats', aldus fractievoorzitter Gerbrand Poster. 'Er is al een overschot aan winkels en dat dreigt nu nog veel groter te worden. De economie trekt nog lang niet aan en veel ondernemers hebben moeite het hoofd boven water te houden.' Poster verwacht dat meer bedrijven in de problemen komen als er in Den Burg meer winkels komen.

Volgens hem is er nu nog een kans om de Groeneplaats te laten zoals die is. 'Een prachtige open ruimte, die inmiddels een grote aanwinst is gebleken voor het hart van Den Burg. Er zou een horecaonderneming bij kunnen komen, maar bouw van extra winkelruimte zou een ramp voor onze middenstand zijn.'

Volgens de laatste stand van zaken wordt een verlies van anderhalf miljoen euro op de Groeneplaats verwacht. Raad en college hebben inmiddels twee keer geld opzij gezet om dat verwachte verlies te kunnen opvangen. Het college is in gesprek met mensen die serieus interesse in een kavel hebben. Wanneer er een nieuw bestemmingsplan en beeldkwaliteitsplan voor de Groeneplaats zijn, kan de gemeente overgaan tot het uitgeven van kavels. De plannen zijn in de maak.

Basis daarvoor is een stedenbouwkundige visie die stedenbouwkundig atelier Loos van Vliet uit Haarlem begin dit jaar presenteerde. Volgens die visie is het de bedoeling dat er drie hoekpanden komen op de plek waar voorheen het raadhuis stond met daartussen een gevarieerde bebouwing zoals vroeger ook op 't Raaksje het geval was.

Atelier Loos van Vliet adviseerde destijds bij de presentatie ook het idee van de Groeneplaats en de Vismarkt vlakke pleinen te maken met één soort rode klinkers voor rust in de omgeving.