Bezoekers van de open dag moeten even op adem komen na een tochtje met de supersnelle FRISC van het Korps Mariniers op de Mok.
Bezoekers van de open dag moeten even op adem komen na een tochtje met de supersnelle FRISC van het Korps Mariniers op de Mok. Foto: Jeroen van Hattum

Racen over het water bij de Mok

'Sinds de Efteling heb ik niet meer zo lang in de rij gestaan, maar het was de moeite waard', zegt Willem (de Sjeik) Bakker nadat hij een rondje heeft gevaren met een FRISC van het Korps Mariniers. 'Het was geweldig.'

De supersnelle vaartuigen zijn zaterdag populair tijdens de open dag op de Joost Dourleinkazerne. Bezoekers staan één tot twee uur in de rij voor een tocht met een Fast Raiding Interception and Security Craft zoals de zeer wendbare vaartuigen officieel worden genoemd. In de praktijk worden ze onder meer gebruikt voor het onderscheppen van schepen bij antipiraterijmissies.

'Dit was echt gaaf om te doen', zeggen Rob en Miriam Daalder als ze net een tocht op het Marsdiep achter de rug hebben. Hoewel het vaartuig voluit door het water klieft, zijn ze kurkdroog. 'We hebben er twee uur voor in de rij gestaan, maar dat is niet erg geweest.' Hans de Beurs verlaat eveneens met stralende ogen de FRISC. 'Het was in een woord geweldig. We hebben nog een stukje bij de TESO-boot gevaren, we zijn over een aantal golven heengesprongen en je blijft droog.' Een soortgelijke ervaring bij Bakker. 'Ik had met gemak in mijn zondagse pak aan boord kunnen stappen.'

De open dag van de Joost Dourleinkazerne, die gemiddeld eens in de vijf jaar wordt gehouden, trekt zo'n vijfduizend bezoekers. Met een landingsvaartuig kunnen zij vanaf de veerhaven bij de kazerne komen of ze moesen zich met bussen vanaf het Molwerk laten halen en brengen.

Op het kazerneterrein tonen de mariniers de verschillende soorten landingsvaartuigen waar zij mee werken, mensen kunnen wapens ter hand nemen en er zijn diverse activiteiten voor kinderen georganiseerd.

De mariniers laten in de Mokbaai twee keer zien hoe zij elders op de wereld te werk gaan om piratenschepen te overmeesteren. Een boot uit Den Helder vaart zogenaamd rond als verdacht schip, waarna twee FRISC's en een landingsvaartuig er voor het oog van het publiek op de kant in volle vaart op af gaan. Twee mannen aan boord worden in een mum van tijd overmeesterd en daarna met het landingsvaartuig aan land gebracht en in een voertuig van de Amphibious Beach Unit afgevoerd.

Een Colt C7 NLD en een MAG zijn enkele wapens waarmee bezoekers kunnen oefenen. De munitie is er uitgehaald. Een van de mariniers laat weten dat de Colt C7 de opvolger is van de Dimaco waar de mariniers tot voorheen mee hebben gewerkt. Kinderen kunnen zich verder laten camoufleren en hun klimvaardigheden oefenen in een klimtoren. Een demonstratie van parachutisten gaat niet door, maar er kan wel worden gekeken naar demonstraties van de KNRM die met de Beursplein 5 uit De Cocksdorp en de Francine Kroesen uit Oudeschild aanwezig is.

De botenloods is geopend en buiten langs het gebouw staat een modelbouwclub uit Den Helder met diverse modelschepen. Bij een stand van de Texelse brandweer kunnen kinderen een zogenaamd vuurtje blussen in een van de struiken. Daarnaast heeft het SIGMA-team (Snel Inzetbare Groep ter Medische Assistentie) een gewondennest opgebouwd waarin bij calamiteiten slachtoffers kunnen worden geholpen.

Kinderen kunnen in de tent van het SIGMA ervaren hoe het is om een nekkraag om te hebben. Die worden in de praktijk gebruikt bij slachtoffers bij wie nekletsel wordt vermoed. 'Dat zit niet echt fijn', laat Julian Renth weten, nadat ze er een om heeft gehad met de uitleg erbij dat nekkragen over het algemeen niet prettig zitten. Het meisje vertelt dat ze het leuk vindt op de open dag. 'We hebben meegevaren met een landingsvaartuig en net nog een brandje geblust bij de brandweer.'

De kinderen van oud-Texelaar Dirk Drijver en Marco van den Berg vertellen eveneens een leuke dag te hebben. De families zijn op het vakantie op het eiland en de open dag is een geschikt uitje om te ondernemen. 'We hebben in een rupsvoertuig gezeten dat ging lekker hobbelig', aldus Julia Drijver. Ook een tocht met een FRISC onbreekt niet op het programma.