wat ik zeggen wou

Drijfmest

'We moeten het lef hebben een streep te trekken door alternatieven', aldus VVD-kamerlid Lodders in de Texelse Courant van 9 juli. Het gaat hier over de stuifbestrijding. Alleen op Texel mag dit jaar nog drijfmest worden uitgereden om verstuiving van akkerland tegen te gaan. Lodders is bang voor de alternatieven, want ook zonder drijfmest is het goed mogelijk om de stuif tegen te gaan. Alleen zijn die andere methoden duurder.
Drijfmest zorgt voor enorm veel stank en uitstoot van ammoniak, die de gezondheid van de bewoners bedreigt en toeristen in het voorjaar van het eiland verdrijft. Wanneer je dan als politiek schone alternatieven onmogelijk wilt maken, heb je inderdaad lef...
Want er zijn goede alternatieven voor drijfmest, bleek uit onderzoek van Wageningen Universiteit. Bij veldproeven werd de stuif het meest effectief bestreden met houtmulch (vermalen hout). Cellulose is een tweede schone methode. Beide methoden brengen ook nog eens veel organische stof in de bodem, die de grond gezonder maakt en verstuiven ook op termijn beperkt. Maar die metoden kosten meer per hectare.
Wanneer je die kosten niet op wilt brengen, is er nog een mogelijkheid, zoals de boeren op Texel al eeuwenlang weten: schapen houden. Schapenland verstuift niet en is een prachtig visitekaartje voor het Texels toerisme. Wil je schapenland omwerken tot akkers om er meer winst uit te slepen, neem dan de extra kosten van schone stuifbestrijding voor eigen rekening en wentel de problemen niet af op de gemeenschap.

Niek Vermeulen,

Den Hoorn.

Witte Punt

De grasmat door het baken beschadigd? Als de heren eens goed om zich heen keken. Stekels in overvloed, restanten vuil en plastic. Ja, dan zou je zeggen: er zit wel iets van waarheid in.

D. Westdorp,

Oudeschild.

Naschrift.

In het artikel van dinsdag is de reactie van het hoogheemraadschap weggevallen. 'We hebben als regels dat we bouwwerken op de dijk, zoals deze, niet vergunnen. Korte tijd, bijvoorbeeld een paar weken, gedogen we, maar niet blijvend. Als er geen gras kan groeien, is dat nadelig voor de stevigheid van de dijk.' Ook de 'verrekijker op de PH-polder' bij De Schans (die overigens op het verharde deel stond) mocht daarom maar korte tijd op de dijk staan.