Martine Dogger bereidt zich in het zwembad voor op de achtste triatlon.
Martine Dogger bereidt zich in het zwembad voor op de achtste triatlon. Foto: Jeroen van Hattum

Tri-atlete Martine Dogger duikt zaterdag vanaf de Orion in zee

Zwemmen doet ze al van jongs af aan, hardlopen ook al een hele tijd. 'Dat fietsen kan ik er nog wel bij doen, dan kan ik meedoen aan de achtste triatlon', vertelt Martine Dogger. Ze pakt haar sport serieus aan en laat zich adviseren door niemand minder dan top triatlon atleet Frank Heldoorn.

Het was op Sommeltjespop dat ze door een eilandgenoot werd gevraagd of ze zin had om als zwemster in een trio mee te doen aan de kwart triatlon. 'Erg leuk om te doen, maar na het zwemmen stond je weer aan de kant.' Vorig jaar schafte ze een racefiets aan en startte voor het eerst op alle drie onderdelen. Ze volbracht de achtste triatlon in ongeveer anderhalf uur. Niet de snelste tijd, maar dat was ook niet haar ambitie. 'Ik sport op recreatief niveau, niet om te winnen.' Maar de organisatie beloonde haar enthousiasme en inzet wel met de Rob Teisman Trofee, de prijs voor de meest bijzondere prestatie door een Texelaar. Ook zaterdag is ze er bij, wederom voor de achtste triatlon (500 meter zwemmen, 20 kilometer fietsen en vijf kilometer hardlopen).

'Op 1 mei zijn we met ons groepje begonnen te zwemmen in zee. Eerst kleine stukjes, want het was nog koud. Zwemmen in open water is hartstikke leuk. Zondag, de dag na de triatlon, gaan we naar de overkant om daar in open water te zwemmen.'

Over adviezen van Frank Heldoorn: 'Ik vind het lastig om me op de juiste manier qua training voor te bereiden en om die training ook in te passen in alle andere dingen die ik doe (waaronder haar werk als diƫtiste). Ik vind het zwemmen het leukst en het hardlopen het minst leuk en dan heb ik de neiging om veel te gaan zwemmen en het hardlopen voor me uit te schuiven. Door de trainingsadviezen en de planning die ik toegestuurd krijg, dwing ik mezelf om alles te doen. En door de kennis en ervaring van Frank bereid ik me op de beste manier voor.'

Meedoen aan de achtste vindt ze geweldig. 'Ook omdat de wissels allemaal op dezelfde locatie bij het surfstrandje plaatsvinden. Dat is ook voor publiek leuk om te zien.' De kwart triatlon start zaterdag om 12.15 uur bij Dijkmanshuizen.