Medewerkers van de Oudheidkamer bekijken de nieuwe aanwinst.
Medewerkers van de Oudheidkamer bekijken de nieuwe aanwinst. Foto: Oudheidkamer

Oude degen voor Oudheidkamer

De Oudheidkamer in Den Burg heeft onlangs uit een erfenis een degen gekregen. Het betreft een geschenk van de gemeente Texel uit 1830 aan Johannes Ludovicus Kikkert, voor zijn deelname aan de oorlog tegen de Belgen. De degen was in het bezit van de weduwe van een van de nazaten van Kikkert.

De degen bevat de inscriptie 'Het bestuur van het Eiland Texel aan de Luitenant J.L. Kikkert Veldtogt tegen Belgie 1831, 32 en 33'. Kikkert, die later notaris werd en onder andere bekend is geworden door zijn inzet voor de bouw van een vuurtoren, trad eind 1830 in dienst. De Belgische Opstand begon in 1830 en was gekant tegen het autoritaire bewind van koning Willem I. De in 1830 eenzijdig uitgeroepen onafhankelijkheid van de Zuidelijke Nederlanden werd door het noordelijke deel pas in 1839 erkend. Door de opstand van de Belgen werd het patriottisme in de noordelijke provincies aangewakkerd en ook de jonge Johannes Kikkert bleek gevoelig voor deze sentimenten. Bovendien was Kikkert avontuurlijk aangelegd en leek het hem waarschijnlijk een uitdaging om deel te nemen aan de oorlog. Hij had als Tweede Luitenant van de Noord-Hollandse Mobiele Schutterij het bevel over een groep dienstplichtige schutters. De degen is aan Kikkert gegeven voordat hij ten strijde trok. De inscriptie moet dus later zijn aangebracht, in elk geval het gedeelte met de jaartallen. De degen was niet bedoeld om als wapen te gebruiken, maar als eerbetoon. De Oudheidkamer heeft hem gekregen uit de erfenis van de echtgenote van een van de nazaten van Kikkert. De degen is ongeveer een meter lang. Om de kling zit een eenvoudige leren schede, het handvat is van koper. De degen krijgt een plek aan de muur in het voorhuis.

Vlak nadat de Oudheidkamer de degen van Kikkert verwierf, kreeg het museum een mailtje van de conservator van het Legermuseum uit Huis ter Heide met de vraag: 'In onze collectie bevindt zich een degen met als opschrift "Geschenk van 't Eiland Texel aan S. Ran 1831". Heeft u wellicht enig idee bij welke gelegenheid S. Ran deze degen van het bestuur van het eiland zou kunnen hebben gekregen?' Hieruit blijkt dat er meer van dit soort degens in omloop zijn.