'Houd Waddenvisie in de gaten'

Houd de Waddenvisie goed in de gaten om in de toekomst voor subsidies uit het Waddenfonds in aanmerking te blijven komen.

Dat advies gaf Tweede-Kamerlid Aukje de Vries maandag tijdens het bezoek van drie Kamerleden van de VVD aan Texel. De Vries heeft onder meer het Waddenfonds in haar portefeuille.

De provincies Noord-Holland, Groningen en Friesland zijn bezig met een gezamenlijke Waddenvisie en die moet de basis worden voor wat het Waddenfonds van 2014 tot 2017 steunt. Het stuk heeft net ter inspraak gelegen en is recent door de colleges van Gedeputeerde Staten van drie provincies voorgelegd aan Provinciale Staten zodat zij na de zomer besluiten kunnen nemen.

Het Kamerlid kwam met het advies, nadat Arnold Langeveld de plannen van het Projectteam Water voor De Cocksdorp had gepresenteerd. Het projectteam wil De Cocksdorp laten uitgroeien tot een waterdorp en voor de financiering van alle plannen wordt onder meer gekeken naar het Waddenfonds. De Vries: 'Let erop dat er dan in de visie wat over water staat, anders wordt het in de toekomst lastig om aan subsidies te komen.'

Langeveld schetste de Kamerleden dat De Cocksdorp als enige dorp gelegen aan de Noordzee en de Waddenzee een prachtige plek is om het belang van water onder de aandacht te brengen. Dat moet er onder meer voor zorgen dat De Cocksdorp in de toekomst (na het vertrek van de supermarkt uit de Kikkertstraat naar de rand van het dorp) aantrekkelijk blijft voor gasten om een bezoek te brengen.

Langeveld: 'Als je naar de dorpen kijkt, zie je dat Den Burg het hoofddorp is, dat De Koog te boek staat als toeristische plaats, Den Hoorn is zich op het culturele vlak aan het ontwikkelen, Oosterend is een rustig vissersdorp en Oudeschild een havenplaats, maar voor De Waal en De Cocksdorp is er niet echt een duidelijke typering, vandaar de plannen voor een waterdorp.'

Dat moet zich vertalen in onder meer een waterspeelplaats, een waterinformatiecentrum en diverse kleine waterprojecten verspreid door De Cocksdorp langs een recreatieve route. Er leven ook gedachten om bezoekers zelf met water bezig te laten zijn. Een van de laatste ideeën is bezoekers te laten ervaren hoe een polder wordt aangelegd.

Crossloop

Bij ZDH in Den Hoorn begint vanavond (vrijdag) de eerste crossloop van het seizoen. Inschrijven vanaf 18.45 uur in de kantine van ZDH. Start jeugd om 19.15, start wandelen om 19.25 en de start van het hardlopen is om 19.30 uur.