Kolibrie, een brons van Ricky Jansen.
Kolibrie, een brons van Ricky Jansen. Foto:

Expositie drietal   Toernooi Deuce

In hotel Texel aan de Postweg is zondag 21 juli van 12.00 tot 17.00 uur een expositie te zien van Ricky Jansen, Amara Valencia en Lisha Nelissen.

De drie kunstenaars exposeren gedurende één dag bronzen beelden in de tuin van het hotel en sieraden van zilver en (half)edelstenen in de serre. De uit Chili afkomstige Valencia kreeg van haar Indiaanse voorouders de traditie mee waarin het maken van een kunstobject verder reikt dan het verzamelen van stenen en bewerken van metalen. Haar objecten trekken energie aan en laten licht door, maar laten de toeschouwer ook stil zijn en overpeinzen. Dat ze daarin een meester werd, blijkt uit de vele vormen die zij steeds opnieuw creëert. Twintig jaar geleden besloot Valencia haar traditie te delen met de Nederlandse Lisha Nelissen. Samen ontwikkelden ze een vriendschap met Ricky Jansen uit De Cocksdorp, die de inspiratie voor haar bronzen vindt in de natuur op Texel, met zijn eeuwige wind, de zee en de vogels. Haar meest recente beelden zijn sensuele, langbenige vrouwelijke vormen, die tot leven worden gebracht door patina's die ze zelf aanbrangt.

Op de banen van tennisvereniging Deuce aan de Emmalaan in Den Burg wordt van 14 tot en met 21 juli het Tesseltoernooi gespeeld.

Titelverdediger zijn Brent van Dorssen van tennisvereniging Flehite en Sanne Brand van Deuce. Er doen dit jaar 238 spelers mee, waaronder 118 Texelaars. Het toernooi wordt zondag om 14,.00 uur geopend, daarna beginnen de wedstrijden elke dag om 9.30 uur. Publiek heeft gratis toegang. Het toernooi wordt dit jaar voor de 29ste keer gehouden; met de hulp van vele vrijwilligers hoopt Deuce er weer een gezellige en sportieve week van te kunnen maken.

Ringsteken

De wedstrijden om het Texels kampioenschap ringsteken beginnen 17 juli in Den Burg. Er wordt dit jaar in vier dorpen gereden. Na Den Burg wordt gereden in De Cocksdorp (28 juli, 15.00 uur), Den Hoorn (8 augustus, 19.00 uur) en De Koog (13 augustus, 17.00 uur). De wedstrijd in Den Burg begint om 19.00 uur, publiek heeft gratis toegang.