Bijeenkomst over teelt van snijmaïs

Op het bedrijf van Jaap en Theo Hin aan de Nesweg wordt maandag 15 juli een bijeenkomst gehouden om akkerbouwers en veehouders kennis te laten maken de teelt van snijmaïs onder folie.

Op genoemd bedrijf zijn die rassen snijmaïs ingezaaid en direct afgedekt met folie. Dit om ervoor te zorgen dat de maiskorrels snel kiemen en de planten vlot boven de grond komen. Hierdoor is een vroege oogst met goede opbrengsten mogelijk. Tijdens de bijeenkomst, die om 19.00 uur begint, worden ook andere percelen bezocht, zodat een goede indruk is te verkrijgen over de praktijkwaarde van de teelt onder folie.

Verbouwde stolp

maakt kans op prijs

Stolpen die een nieuwe bestemming hebben gekregen, kunnen meedingen naar de Stolpenprijs, die door de Provincie is ingesteld.

Met de prijs, waarvoor het startschot vorige week werd gegeven door gedeputeerde Elvira Sweet, wil de provincie aandacht genereren voor succesvolle herbestemmingen van de kenmerkende Noordhollandse stolpboerderij. De prijs wordt uitgereikt aan de opdrachtgever van de verbouwing of restauratie. In aanmerking komen stolpboerderijen waarbij de manier waarop de herbestemming is vormgegeven, goed is toegesneden op de nieuwe functie. Ook dient rekening te zijn gehouden met de karakteristieken van de stolp. Naast toekomstige stolpeigenaren kunnen ook architecten en aannemers belang hebben bij de resultaten van de Stolpenprijs. Met het aanreiken van geslaagde voorbeelden, kennis, ervaring en aanbevelingen biedt de provincie immers informatie en inspiratie bij herbestemming. Zo hoeft het wiel niet steeds opnieuw te worden uitgevonden en kunnen initiatiefnemers van elkaar leren. De inzendingen worden beoordeeld door een onafhankelijke en deskundige jury, die maximaal vijf projecten nomineert. Deze worden door de jury bezocht, waarna een winnaar wordt aangewezen. Deze ontvangt een speciaal ontworpen trofee. Hiernaast kan de jury twee eervolle vermeldingen toekennen. Het juryrapport over de vijf genomineerde stolpen komt digitaal en op papier beschikbaar. De prijsuitreiking vindt plaats in november.

De Stolpenprijs is ingesteld in het kader van het Jaar van de Stolp, een initiatief waarmee de provincie aansluit op het Jaar van de Boerderij. Meer informatie is te vinden op www.noord-holland.nl, thema Cultuur.