Vreugde over komst 'Witte Punt' op dijk Oudeschild van korte duur

De Witte Punt, het scheepsmarkeringsbaken dat een paar weken geleden ter gelegenheid van Sail op de dijk bij Oudeschild in ere werd hersteld, is weer van de dijk. Op last van dijkbeheerder Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier, is het betonnen object maandagmiddag van de dijk gehaald.

Tot grote teleurstelling van Astrid van de Wetering, die het initiatief nam tot plaatsing. 'Heel vervelend. Iedereen was dolenthousiast'. Ze diende voor plaatsing een aanvraag in en de gedoogbeschikking verscheen volgens haar zelfs in de krant. 'Maar er bleken twee trajecten te lopen. Het hoogheemraadschap had al een aanvraag van de dorpscommissie afgewezen. Ze kunnen niet de ene afwijzen en de ander toewijzen. Nu geven ze aan dat de grasmat door het baken wordt beschadigd en dat ie weg moet. Ik waag nog een ultieme poging, maar dan houdt het op.'

Een woordvoerder van het hoogheemraadschap vertelt desgevraagd dat van een officiƫle aanvraag door Astrid daar niets bekend is. 'We stonden voor een voldongen feit. We hebben als regels dat we bouwwerken op de dijk, zoals deze, niet vergunnen. Korte tijd gedogen we, maar niet blijvend. Als er geen gras kan groeien, is dat nadelig voor de stevigheid van de dijk.' Ook de 'verrekijker op de PH-polder' bij De Schans mag daarom maar korte tijd op de dijk staan.

Helemaal verdwijnt de Witte Punt overigens niet. De gemeente heeft toestemming gegeven om het baken binnendijks te plaatsen, in de directe nabijheid van de haven (langs het Bolwerk bij het fietspaadje) of ter hoogte van de huidige plek, maar dan aan de andere kant van de weg. Maar dan is hij uit zee niet te zien.

De Witte Punt werd gebruikt voor het ijken van de vaarsnelheid. Nadat jeugd het baken in 1980 rood had geverfd, haalden Donald de Vrind en Kees Hin de krant toen zij het gevaarte weer wit schilderden en hiervan een fotoproject maakten. In 1983 verdween de Witte Punt van de dijk.