Kunstenaar Irma Schiffers met haar schilderij 'Troonswisseling'.
Kunstenaar Irma Schiffers met haar schilderij 'Troonswisseling'. Foto: Maarten Tiggeler

Texels schilderij door

selectie Droomboek

Irma Schiffers was één van de ruim 5.600 inzenders. Uit al deze 'dromen' heeft de jury van het Droomboek ruim 300 dromen geselecteerd. Het betreft volgens de jury de meest ''inspirerende, verrassende en begrijpelijke dromen'. Die worden gebundeld in het Droomboek. Het Droomboek heeft als doel zowel elkaar als de nieuwe koning te inspireren. Op 5 september 2013 wordt het aan koning Willem Alexander overhandigd op Paleis Het Loo. Deze dag openen de Koning en de Koningin ook de buitententoonstelling op Paleis Het Loo waar een selectie van de dromen uit het Droomboek te zien is. Irma Schiffers hoort tot de genodigden.

Haar schilderij is een vervolg op een eerder werk van een schaakspel met de titel ´life is a chessgame´. Zo ontstond voor 'De Droom' het idee om dit keer de koning en de koningin te schilderen. Het schilderij zit vol symboliek. 'Je ziet de koningin die vertrekt, in dit geval omvalt, maar ondersteund wordt door de groene band van het biljartspel; groen als kleur van het hart, onze hartchakra. Dat wordt ondersteund door de groene bal (nummer 13) die de koningin laat rusten. De koning staat voor een nieuwe weg, een nieuwe toekomst die nog onzichtbaar is door het Oranje gordijn. Emoties en gevoelens (tweede chakra heeft de kleur oranje en van emoties en gevoel) spelen hierbij ook een rol. We weten het allemaal… De biljartballen staan voor het jaartal van de troonswisseling: 2013. De vlag staat klaar. Maar er zijn ook schaduwen te zien. De troonswisseling is ook een beetje overschaduwd door een trieste gebeurtenis in de koninklijke familie. De afwezigheid van een geliefd gezinslid werpt zijn schaduw en staat achter het gordijn, wat nog een beetje open is gelaten. Een nieuw tijdperk voor Nederland breekt aan met een koning.

'De kleuren en de symbolen kwamen onbewust en geïnspireerd tot stand, maar zijn achteraf bekeken wel bewust gekozen om iets uit te drukken.' Het schilderij staat op haar eigen site (www.texelsekunstenaars.nl) en is te vinden via de link https://deeljouwdroom.nl/participants/13118/score. Ze wil het schilderij cadeau doen aan het koningspaar. Daar hoort het thuis!'

De digitale versie van het Droomboek zal vanaf 5 september 2013 voor iedereen te downloaden zijn op www.mijndroomvooronsland.nl. Op dezelfde dag vanaf 18.00 uur komt het boek in gedrukte vorm gratis beschikbaar voor ieder huishouden in Nederland en het Caribisch gebied dat daar prijs op stelt (één boek per huishouden). Alle Nederlandse huishoudens ontvangen hiervoor uiterlijk begin september een waardebon per post. Daarmee kan het boek bij de boekhandel worden opgehaald. Het boek zal, naast de dromen, ook een aantal foto's van de inhuldiging op 30 april bevatten. Daarmee maakt de droom van Irma Schiffers deel uit van een gedenkwaardig tijdsdocument voor iedereen.

Irma Schiffers is lid van Kunstschilders Texel, een schilderscollectief dat ook bestaat uit Lenie Steffen-van Heerwaarden en Maarten Tiggeler en dat ontstaan is vanuit een 'gevoel van verbondenheid´.