TESO: vervoer eerste

half jaar gekrompen

Na vervoersgroei in de jaren voor 2009 en stabilisatie van het vervoer in de periode 2009-2012 is er nu sprake van een krimp van het vervoer. TESO heeft gedurende de eerste zes maanden van dit jaar ten opzichte van diezelfde periode in 2012 minder personen en voertuigen vervoerd.

Bij het personenvervoer is er gedurende het eerste halfjaar zelfs voor iedere opeenvolgende maand sprake geweest van een daling ten opzichte van 2012, met als uitkomst over het eerste halfjaar een gemiddelde daling van 4 procent. Het vervoer van voertuigen (PAE's) vertoont over diezelfde periode een minder scherpe daling van in totaal 2,2 procent.

TESO verwacht dat de vervoerskrimp mogelijk kan worden verklaard door zaken als het koude voorjaar en de economische crisis. Uit informatie van NBTC/NIPO blijkt dat er landelijk het afgelopen halfjaar sprake is geweest van een daling van het totale aantal vakanties met 6 procent. TESO benadrukt het belang van eilandpromotie om de nadelige effecten van de landelijk krimp van het aantal vakanties voor Texel zoveel mogelijk te kunnen beperken.

Eén van de vragen die opdoemt is hoe de vervoersontwikkeling zich verhoudt met andere Waddeneilanden. Toeristen kunnen naar Terschelling reizen met rederij Doeksen of EVT, met een bruine vloot charterschip of met de eigen boot. Van al deze bezoeken wordt een telling bijgehouden. Vanaf 2005 tot en met 2009 zat er een stijgende lijn in de toeristenaantallen, met een recordaantal overzettingen in 2009 (423.518). In de jaren 2010 en 2011 was er een lichte daling waarneembaar. In 2012 is de daling op Terschelling omgebogen in groei (+ 4,3procent ) en een nieuw recordaantal overzettingen.

2012 gaat voor Vlieland de boeken in als het jaar waarin het grootste aantal gasten ooit het eiland heeft bezocht. Tot nu toe stond 2009 met een recordaantal van 176.656 gasten bovenaan. In 2012 kwamen er 181.250 toeristen naar het eiland; bijna 5000 meer dan in 2009 en ruim 7600 meer dan in 2011.

'Water in grond'

De Texelse watercommissie die zich bezighoudt met het vasthouden van zoet water wil onderzoeken of het mogelijk is zoet water in de grond te pompen.

Dat liet voorzitter Arnold Langeveld gisteren weten bij het bezoek van de VVD-Kamerleden aan het eiland. Hij heeft contact met eigenaren van een aantal grote kassen langs de A7 en die hebben ervaring met het in de grond pompen van grote hoeveelheden water. Volgens Langeveld moet op die manier de zoetwaterlens die op de zoutwaterbel onder het eiland drijft, worden aangevuld. De gedachte is om oppervlaktewater dat er in de winter teveel is in de grond te pompen, maar in hoeverre dat uitvoerbaar is moet onderzoek uitwijzen. Langevelds oog is ook gevallen op het water van rioolwaterzuiveringsinstallatie Everstecoogh dat na zuivering in het helofytenfilter aan het oppervlaktewater wordt toegevoegd. 'Dat zou ook langer dan nu door de polder moeten stromen.'