Terwijl Ewout van der Star en Pieter Langeveld het naambord en logo van Landbouwcentrale Texel onthullen brengt Arnold Langeveld een toost uit.
Terwijl Ewout van der Star en Pieter Langeveld het naambord en logo van Landbouwcentrale Texel onthullen brengt Arnold Langeveld een toost uit. Foto: Gerard Timmerman

Afscheid tijdperk maar

ook een nieuw begin

De afsluiting van bijna een eeuw coöperatief landbouwondernemerschap, maar ook het begin van een nieuw tijdperk van dienstverlening. Ondernemersfamilies Van der Star en Langeveld presenteerden zaterdag hun nieuwe Landbouwcentrale Texel.

Een afscheid en een nieuw begin. Een definitieve streep onder Aankoop Centrale Texel, waarvan de voorloper in 1915 werd opgericht en die lang geleden is opgegaan in de ook alweer gefuseerde landelijke coöperatie Agrifirm. Ook een eind aan de Coöperatieve Aardappelbewaarplaats (CAB) Texel voor opslag van pootgoed die in 1959 werd opgericht. Maar in de nieuwe Landbouwcentrale Texel blijft de depotfunctie voor kunstmest en bestrijdingsmiddelen aan het Meyertebos (waar Agrifirm ruimte huurt en de depotfunctie verzorgt) en houdt ook opslag van pootgoed z'n vertrouwde plek. 'Behalve de naam en het eigendom verandert er eigenlijk niets', concludeerden Aris van der Star en Arnold Langeveld. Uitgangspunt is dat hun bedrijven worden versterkt in hun continuïteit en dat de landbouw op Texel de vertrouwde centrale positie behoudt.

Maar aan die nuchtere constatering ging wel heel wat vooraf. Toen in oktober 2012 bekend werd dat Agrifirm nadacht over het sluiten van lokale vestigingen, gingen bij Langeveld de alarmbellen rinkelen. 'Wat er ook mocht gebeuren, Meyertebos moet de centrale plaats blijven vervullen.' Meerdere opties passeerden de revue, waarvan overname van de gebouwen van Agrifirm, inclusief de CAB overbleef. Dat de VOF Langeveld bij de overname samenwerkt met loonbedrijf Van der Star lag voor beide ondernemers tamelijk voor de hand. Beide bedrijven hebben al sinds 1983 een uitstekende zakelijke relatie. Dertig jaar waarin beide ondernemingen een stevige ontwikkeling doormaakten. Van der Star groeide uit tot een indrukwekkend loonbedrijf, Langeveld bouwde het akkerbouwbedrijf flink uit en combineert dat met toeristisch ondernemersschap. Maar er is meer nodig dan de juiste 'klik'. Twee bedrijven met vertrouwen in hun opvolging en vertrouwen in de toekomst van de land- en tuinbouw. 'Ook omdat wij hier beschikken over een prachtig potentieel aan jonge boeren, die met een frisse en open blik in de wereld staan! En vooral met beide benen op de grond', sprak Langeveld namens beide families.

Bij de presentatie was de schuur bomvol en de ondernemers kregen van vele kanten lof toegezwaaid. 'We zijn blij dat twee ondernemers bereid zijn deze service over te nemen', sprak Nico Kikkert als oud-voorzitter en en directeur van de CAB. Over de hoofden van de aanwezigen deed Kikkert een oproep aan de politiek om het landbouwareaal in stand te houden. 'Boeren hebben ruimte nodig.' Vincent Roelofs van Agrifirm memoreerde de vele ontwikkelingen in de sector. De woorden fusie, reorganisatie, schaalvergroting, technische ontwikkeling, duurzaamheid, maatschappelijk ondernemerschap en schaalvergroting gingen door de zaal. ' We hebben alle vertrouwen in de toekomst en de nieuwe rol die Agrifirm hier kan spelen.'

Er werd afscheid genomen van Johan Hin, die in zijn 38-jarige dienstverband elk schuurtje en stukkie land op Texel weet te benoemen. En ook Gea van Gijssel kreeg bloemen voor haar jarenlange administratieve dienstverlening. Bedrijfsleider Kees Vermuë blijft op zijn post, als aanspreekpunt voor de Landbouwcentrale kreeg hij alvast een nieuwe overall.