Rede van Texel Live blikt tevreden terug

'We hadden natuurlijk alle geluk van de wereld met het weer, maar we hadden ook nooit verwacht dat het zó druk zou worden', blikt Jan Frederici van de stichting De Rede van Texel Live terug op Sail.

Ook Jan Jacob Rab, namens de ondernemers verantwoordelijk voor de braderie die tijdens het evenement op de haven werd gehouden, spreekt van een 'fantastische dag', waar het 'bizar druk' was. De braderie werd zo goed bezocht, dat er kramen waren die voor de opening al waren uitverkocht. Ook de rondvaartboten, die bezoekers meenamen langs de schepen op de rede, moeten duizenden mensen hebben vervoerd. Maar het bestuur van de nieuwe stichting blikt ook met tervredenheid terug op de rest van de week, die al op woensdag begon met de aankomst van de eerste tallships in de haven. 'En je vroeg je af waar ze vandaan kwamen, maar er waren gelijk al mensen', zegt Frederici. Deze vroege bezoekers genoten van Ericka Voortman als sirene en de generale repetitie van de cantate De Vliegende Hollander, die 's avonds werd opgevoerd tegen de achtergrond van de klipper Stad Amsterdam. Een bijzondere avond, die tot stand kwam in samenwerking met Festival Midzomerschans en waar zo'n 500 mensen bij aanwezig waren. Donderdag moeten er zo'n 800 mensen zijn geweest bij het concert van Kraayenhof, dat in verband met het weer naar binnen was verplaatst. 'Hoewel we misschien na afloop nog wel wat muziek hadden kunnen gebruiken, hadden we een verrassend goed voorprogramma in de vorm van het trio van Loes Bakker', vertelt Frederici. Het Texels aandeel was uiteraard ook groot in de braderie en de kinderspelen die donderdag op de haven werden gehouden, en in de straatactiviteiten op zaterdag, die echter door wind en regenval minder lang duurden dan gepland. Dat werd echter goed gemaakt door de uitvoering van Die Zauberflöte op zaterdagavond, die de overgang markeerde tussen Sail en Festival Midzomerschans. Ook donderdagmiddag waren er op de haven verschillende optredens te beluisteren. 'Het was gewoon niet mogelijk alles te zien en te horen.' De ondernemers kwamen buiten de braderie ook aan bod tijdens het speciale VOC-ontbijt dat JONT had geregeld op donderdagochtend, nadat de gong van de aandelenbeurs in Amsterdam in Oudeschild was geslagen. Door Morten Eschweiler als jonge ondernemer en gedeputeerde Jan van Run.

Financieel lijkt de stichting er aardig uit te springen, dankzij bijdragen van onder meer Stift en het Texelfonds. 'En de sponsors niet te vergeten natuurlijk. Die zijn onmisbaar voor een evenement als dit, net als de vrijwilligers die dit allemaal mogelijk maken. Zonder hen kun je het wel vergeten.' Wat de stichting met de opgedane ervaring gaat doen, is nog niet helemaal duidelijk. Tenslotte is de eerstvolgende keer dat Sail misschien hier in de buurt komt, pas over vijf jaar. 'Maar het is wel een idee om van de Rede van Texel, zoals uitgesproken door burgemeester Van der Laan van Amsterdam een jaarlijks terugkerend evenement te maken. Of om de samenwerking met het festival verder uit te diepen.' Alle mogelijkheden moeten echter nog nader worden besproken.