Het winnen van een kleuren-TV was in 1983 nog voorpaginanieuws.
Het winnen van een kleuren-TV was in 1983 nog voorpaginanieuws. Foto: Pip Barnard

de texelse courant van 5 juli 1983

De opening van restaurant Calluna op recreatieterrein Het Kerckeland, elf aanmeldingen om mee te spelen op Texelpop, vernielingen aan een opslagcontainer voor surfmaterialen op het strand bij paal 28 en de komst van een eigen politie-agent, de 25-jarige Frans ter Smette, naar Oosterend. Zomaar een greep uit het nieuws in de Texelse Courant van 5 juli 1983, vandaag precies 30 jaar geleden.
Calluna was geen klein gebouw, het nieuwe restaurant bood plaats aan 150 personen. De zaal kon met schuifwanden worden opgedeeld, zodat ook bruiloften, partijen en recepties konden worden bediend. Het gebouw, een ontwerp van architect Lody Trap uit Alkmaar (een oud-Texelaar) was een initiatief van de firma Prins-Jellema, die al enige jaren met het plan bezig was. De benoeming van een eigen agent voor Texels één na grootste dorp werd mogelijk door de pensionering van opperwachtmeester Van de Berg. De nieuwe agent kende het eiland van zijn tijd op de Mok en woonde een groot deel van zijn leven op Terschelling.

Voorpaginanieuws was de start van de bouw van acht woningen aan de Stolpweg, een zogeheten 'leerlingenbouwplaats', uitgevoerd door tien oud-leerlingen van het Beroepsonderwijs Texel, onder verwantwoordelijkheid van de firma Drijver Bouw.