Kijkersvraag: welk boek is niet echt?
Kijkersvraag: welk boek is niet echt? Foto: Kopgroep bibliotheek

Unieke boekentafel Klifhanger  verhuisd naar bibliotheek

De tafel die Jaap Kooger van ongeveer 700 boeken maakte voor de kunstmanifestatie Klifhanger, is verhuisd naar de bibliotheek. Daar wordt het imposante meubelkunststuk deze zomer geëxposeerd in een natuurlijke habitat.

Aangezien de verkoop van tweedehands boeken stagneerde, ging Kooger – die zelf zelden een boek leest - op zoek naar een bestemming voor de grote hoeveelheid boeken die zich in zijn schuur opstapelde. Zo kwam hij op het idee er een tafel van te maken. Daar zat ruim tachtig uur werk in, want het was niet alleen een kwestie van ruggen aan elkaar plakken. Er was nog heel wat inventiviteit van de handige klusser voor nodig om het tot een stevig geheel te timmeren. In de tafel zit een raadseltje verstopt voor de kijkers: welk boek is geen echt boek? Het kunstwerk is te koop, de prijs is op aanvraag.

Boek over leven

na een beroerte

Hoe moet dat zijn om, terwijl je in het volle leven staat, plotseling te worden getroffen door een beroerte? Het kan ons allemaal overkomen. Het boek 'Niet vanzelfsprekend van Ger Praamstra en Margreet Berndsen gaat over een leven na een CVA.

Texelaar Ger Praamstra was 69 jaar oud toen hij geveld werd door een meervoudig herseninfarct. Bijna al zijn vaardigheden werden in één klap weggevaagd en moesten opnieuw worden aangeleerd. Tijdens zijn revalidatie thuis, ging hij op advies van een fysiotherapeut een dagboek bijhouden. Elke dag trainde hij op deze manier zijn schrijfmotoriek. Het dagboek stimuleerde ook z'n geestelijke ontwikkeling, die achterliep bij de lichamelijke vooruitgang.

'Jammer dat niet meer mensen wat aan mijn ervaringen hebben,' dacht Praamstra regelmatig, als hij 's avonds zijn pen opborg. 'Zoveel publicaties zijn er niet op mijn gebied. En als ze er al zijn, worden er voornamelijk ernstig getroffen patiënten beschreven. Door artsen of mantelzorgers, bijna nooit door de persoon zelf.'

Vanuit deze gedachte benaderde hij redacteur Margreet Berndsen, die het dagboek omwerkte tot een boek waarin het eerste jaar van de revalidatie wordt beschreven. 'Niet vanzelfsprekend' gaat over een niet aflatende strijd om weer te kunnen functioneren op het niveau van vóór het herseninfarct, met alle problemen die zich tijdens dit proces voordoen.

Gasthuisstraat

Texel 2010 is niet blij met de verkeerssituatie aan de Gasthuisstraat in Den Burg. Sinds vorig jaar is het hier tweerichtings verkeer. Volgens de partij is er hierdoor een onveilige verkeerssituatie ontstaan.

Texel 2010 heeft nu een motie ingediend, waarin de raad tot actie wordt gemaand. 'De toename van automobilisten die via die weg Den Burg binnengaan is groot. Er is echter geen aandacht besteed aan de gevolgen voor de verkeersveiligheid voor wandelaars en fietsers. Texel 2010 vindt het belangrijk dat dit zo spoedig mogelijk gebeurt', zo meldt de motie. Het college heeft toegezegd om voor het einde van 2013 met een voorstel te komen, maar Texel 2010 vindt dat een te ruim begrip: herinrichting, vanuit de verkeersveiligheidgedachte, kan niet langer wachten.