verder kijken

Genezing

Ik was de jongste in een groot gezin, en als mijn zussen en broers boven mij een kinderziekte hadden, zei dokter Siebinga: 'Laat ze er maar bij, des te gauwer hebben ze het allemaal doorgemaakt. Dat is de natuur, die moet zijn gang gaan.' In de kamer kwam een stretcher, op de bank beddengoed zodat moeders niet de hele tijd naar boven hoefde om de kinderen te verzorgen en van hun natje en droogje te voorzien.

De velours overgordijnen gingen een beetje dicht, zodat het wat donker bleef en er stond een kan water op tafel . Mijn moeder droeg altijd al een soort wit jasschort in haar huishoudelijk werk, ja dat kun je je nu niet meer voorstellen, maar het maakte het ziekenboegje compleet.

Tijden veranderen, het toch nog hoge percentage van complicaties bij kinderziektes - zoals longontsteking, hersenvliesontsteking en zelfs sterfgevallen - maakte dat het ministerie van Volksgezondheid in samenwerking met alle consultatiebureaus een programma verwezenlijkte.

In vier fasen worden de Nederlandse kinderen ingeënt, de eerste veertien maanden is de DKTP de koploper, dan volgt de BMR (Bof, Mazelen, Rode hond). Met 4 jaar weer de DKTP, en met 9 jaar weer de BMR en DTP. De kinderen zijn een beetje hangerig, koortsig, maar al snel de vaccinatie, het inbrengen van verzwakt virus, te boven. Eigenlijk boots je de situatie in de huiskamer bij ons vroeger thuis een beetje na . Zij het in veel mindere mate. Je kunt redetwisten over de noodzaak, er zijn argumenten om het te laten.

In 2008 dook de mazelen op in een Antroposofische gemeenschap in Den Haag. In 1999 waren er 2300 kindertjes ziek in de Bijbelgordel. Deze week zaten er maar 6 van de 30 kleuters in de klas in Barneveld, en duikt het virus toch steeds weer op . Dat is jammer, helemaal als het kind doodziek in het ziekenhuis een hele strijd moet leveren. Dat wil geen ouder, en zeker onze lieve Heer niet. Hij werd gehaald door Jaïrus, Hij baande zich een weg door vele mensen die hem wilde spreken en aanraken. Bij het huis van Jaïrus aangekomen, ging hij naar binnen en vond het dochtertje slapende, hij wekte haar en zij ging spelende heen.

Kinderen wil je graag gezond en wel zien opgroeien, de bof bij jongens en rode hond tijdens zwangerschap hebben ook ernstige gevolgen, die je levenslang duperen. En er is een factor die over het hoofd wordt gezien, de baby tot 14 maanden heeft maternale antistoffen, dat wil zeggen van de moeder. Wat nu, als moeder niet is ingeënt, en ook de kinderziekte niet heeft doorgemaakt? Dan hebben we een groot probleem. Want welk kind is het kwetsbaarst? Precies, dat moeten we niet willen, denk ik.

Het zou het kind van de rekening zijn. Eeuwig zonde.

Jozien