Historische opnamen

voor vereniging

Van Hannie Boon-Duinker uit Almere, dochter van Gijs Duinker, indertijd uitgever van de Texelsche Courant, ontving de Historische Vereniging een groot aantal historische negatieven.

De opnamen werden in de jaren dertig gemaakt; slechts een klein deel werd gepubliceerd, zodat het merendeel van de foto's niet eerder te zien was. De vereniging wil in het septembernummer van het eigen blad uitgebreid aandacht besteden aan de collectie, die opnamen omvat van onder meer de bouw van het Esperanto-monument en portretten uit 'Ons Fotohoekje', de jeugdrubriek die tussen 1937 en 1939 in de krant stond.

In het juninummer van het blad, dat nu in de winkel ligt, een interessant verhaal over twee vrijwel identieke merklappen uit 1736. Riek Bruin-Jansen gaat op zoek naar het verhaal achter deze handwerkjes, maar komt niet tot een conclusie. Daarvoor is er te weinig informatie aanwezig. Verder enkele rijk geïllustreerde hoofdstukjes over bommen op het eiland, bij Flora, in Spang en op de Sketterweid. En Yt Boerhorst schrijft over de huishoudelijke voorlichting tijdens de ruilverkaveling.

Het blad van de Historische Vereniging is verkrijgbaar in de boekhandel en kost €7,50.