Aan de Nikadel in De Koog werden vier jonge boompjes afgebroken.
Aan de Nikadel in De Koog werden vier jonge boompjes afgebroken. Foto: Harry de Graaf

Nog even wachten op

goedkope benzine

Het kan nog even duren voor Sandor Mantje zijn plannen voor een tankstation bij de veerhaven kan verwezenlijken. Er loopt nog een rechtszaak met brandstoffenleverancier RAB, een buurman ligt dwars en het is nog de vraag of de provincie instemt.

Wat RAB betreft mag er best een nieuw tankstation komen als de daar te verkopen brandstof maar wordt betrokken van RAB of een gelieerd bedrijf. Dit concurrentie(ketting)beding is vastgelegd ten tijde van de sanering en de verkoop van het voormalige pompstation. Mantje, die straks brandstof wil aanbieden tegen de laagste prijs van Texel en de benzine van een heel andere 'olieboer' wil kopen, vindt dit strijdig met de wettelijke mogelijkheden voor mededinging en ging naar de rechter, in eerste instantie vergeefs. De zaak ligt inmiddels bij de Hoge Raad. De pomp moet de plaats innemen van het gesaneerde pompstation dat Mantje overnam van Hielke Bruining en dat in 1964 werd gesticht door de firma Witvliet. Later werd RAB eigenaar. Het is al jaren buiten gebruik, maar heeft nog steeds de bestemming pompstation. Het gebouw is tot dusver voor reclamedoeleinden gebruikt, maar zal binnenkort worden gesloopt. Het asbest is al verwijderd. De nieuwbouw komt aan één kant van de weg zodat daar, onder een overkapping, kan worden getankt. Een buurman heeft bezwaar gemaakt tegen de al verleende bouwvergunning omdat hij hinder en onaanvaardbare drukte verwacht van het stoppende en optrekkende verkeer dat het tankstation zal aantrekken. Ook de commissie Bezwaarschriften oordeelde dat onvoldoende is gekeken naar de verkeerstechnische gevolgen. Verder zou het plan volgens de commissie niet zijn getoetst aan de in het bestemmingsplan opgenomen regeling voor bebouwing langs wegen. Het college vindt echter dat de gevolgen voor de omgeving voldoende zijn bekeken. Naar aanleiding daarvan moet de overkapping kleiner worden en zijn voorwaarden gesteld, zoals het beperkt houden van de verlichting. Het bezwaar is daarom ongegrond verklaard. Ook als de buurman daartegen niet in beroep gaat en de Hoge Raad Mantje in het gelijk stelt, zijn nog niet alle hindernissen uit de weg geruimd. Omdat het om een provinciale weg gaat, is ook instemming van de provincie nodig. Ook die zal kijken welke invloed het tankstation op deze plek heeft op het verkeer en ook het feit dat op betrekkelijk korte afstand aan dezelfde provinciale weg al een pompstation staat, zal daarbij mogelijk een rol spelen.

Boompjes geveld

Nauwelijks is het hoogseizoen begonnen of De Koog krijgt al weer te maken met overlast en vernieling door stappende jongelui.

De foto toont het plantsoentje naast het tankstation aan de Nikadel waar vier onlangs geplante boompjes werden afgebroken. De burgemeester heeft het publiek dringend opgeroepen oplettend te zijn en overlast en vandalisme direct te melden via telefoon 0900-8844. Over minder urgente situaties en knelpunten kan men terecht bij de servicebalie van de gemeente, telefoon 140222. De start van de zomertop betekent tevens dat de gedetacheerden van de politie dienst doen op het eiland en daarbij 24 uur paraat zijn. Ingaand vandaag is ook de dorpswacht van Akropolis Security op volle sterkte aanwezig met fietsen die zijn gesponsord door Erwin van der Linden.