Hessel Arens man deed vaker mee aan Nationale kampioenschappen. Hier is hij achter in beeld actief tijdens de series op het NK 2012 in Breda.
Hessel Arens man deed vaker mee aan Nationale kampioenschappen. Hier is hij achter in beeld actief tijdens de series op het NK 2012 in Breda. Archief Texelse Courant

Hardlopers presteren op NK in Eindhoven

Cor Bijpost en Hessel Arensman hebben goede resultaten behaald in Eindhoven, waar op de baan van Eindhoven Atletiek A- en B-junioren streden om het Nederlands kampioenschap in bijna alle disciplines uit de atletieksport.

Bijpost en Arensman stonden op de startlijst van de 800 meter. Jelle van der Duim, die zich had ingeschreven voor de 1500 meter bleek twee tienden van de seconde te langzaam om te mogen starten. De series werden op vrijdagavond afgewerkt, die finale op zaterdag. Net als met het NK indoor in februari lootten Bijpost en Arensman elkaar in de serie.

Cor Bijpost, die de klokken dit seizoen al eens op 1.59.36 minuten stilzette, was op papier tweede in zijn serie en dus lichtelijk favoriet voor de finaleplaats. Hessel Arensman, die dit seizoen al eens tot 2.08.67 kwam, is hertsellend van een blessure, maar dit weerhield hem er niet van om al vroeg in de wedstrijd de aanval te kiezen en de eerste 400 meter het veld aan te voeren. Na 60 sec. namen Bijpost en Koen Jansen (de op papier snelste jongen) de kop over en liepen met zijn tweeën ontspannen naar een eerste en tweede plaats. Jansen en Bijpost maakte er geen harde eindsprint van, aangezien ze wisten dat de buit binnen was. Hun eindtijd lag dan ook vlak bij elkaar: 2.02.76 voor Jansen en 2.02.96 voor Bijpost.

Arensman kon zich alleen nog voor de finale kwalificeren als hij derde werd, maar na een eindsprint werd hij zesde in 2.05.65, drie seconden boven zijn persoonlijk record.

Bijpost was met zijn tijd van 1.59.36 op papier de nummer vijf in de finale van zaterdag. De finale leek echter meer op een strijd om het zilver, aangezien Tony van Diepen met een tijd van 1.51.54 huizenhoog favoriet was voor het goud. Van meet af aan maakte hij die rol meer dan waar, door een ijzersterke solorace te lopen en te finishen in een tijd van 1.54.38 met ruim drie seconden voorsprong op Koen Jansen en Bob den Hartigh.

Cor Bijpost besloot in de finale niet aan te vallen. De eerste 500 meter zat hij in zevende positie in de wetenschap dat hij met zijn ijzersterke eindsprint de laatste 200 meter een aantal concurrenten de hielen zou laten zien. Maar hij zette zijn eindsprint misschien wel net te laat in, want na 800 meter finishte hij in vierde positie in een tijd van 1.59.19 waarmee hij maar een seconde van het brons afzat. Desondanks was zijn eindtijd niet alleen goed voor een persoonlijk record, maar ook een verbetering van het clubrecord van AV Texel dat Bijpost al eerder dit seizoen op zijn naam had gezet.

Veel tijd om van zijn prestatie te genieten, had Bijpost echter niet, aangezien hij zich veertig minuten na de finish van de 800 meter moest melden voor de 400 meter. Bijpost, die erg gespannen leek aan de start kreeg, onder toeziend oog van zijn grootouders, een gele kaart omdat hij de instructies van de starter niet goed opvolgde. In tweede instantie was het veld goed weg en werd hij derde in zijn serie in een tijd van 53.00. Deze tijd bleek later goed genoeg om door te gaan naar de halve finales van de 400 meter die tweeënhalfuur later op het programma stonden. Bijpost ging dapper van start, maar zijn benen waren leeg na de topprestaties die hij eerder die dag had geleverd. In de finale kwam hij tot een tijd van 53.94 en eindigde daarmee op een zesde plaats.