Annie van der Heide is dol op haar Husky's.
Annie van der Heide is dol op haar Husky's. Foto: Job Schepers

Dierenchipper ziet mogelijkheden

Elke hondenbezitter is sinds 1 april verplicht zijn hond te chippen. Op Texel kan men daarvoor terecht bij Annie van der Heide van Texelchipper(49) uit Den Burg, die naast honden ook andere dieren chipt.

'Tot op heden heb ik alleen nog maar honden en katten gechipt, maar als iemand zijn slang wil chippen kan dat natuurlijk ook', vertelt Van der Heide. Naast het werk als eigenaar van Tesselchipper is Van der Heide onderwijsassistente op de Jozefschool, de start als dierenchipper lijkt dan ook opvallend. 'Ik ben dol op dieren. Ik heb zelf vijf husky's. Eerder dit jaar kreeg ik te horen dat ik vanwege bezuinigingen zal moeten vertrekken op de Jozefschool, wanneer is nog niet precies bekend. Ik ben toen gaan kijken naar alternatieven en via een vriendin van mij, die dierenartsassistente is, werd ik bekend met de aankomende regelgeving. Zij attendeerde mij erop dat er hierdoor een markt zou ontstaan voor chippers. Vanaf dat moment ben ik cursussen gaan volgen om de juiste papieren te behalen en inmiddels ben ik actief op Texel en in Den Helder', vertelt ze. Volgens Van der Heide weten veel mensen niet van de nieuwe regelgeving en daarom maakt ze hondenbezitters er op attent.

'Ik benader mensen bijvoorbeeld via marktplaats. De reacties zijn meestal positief, al zit er wel eens iemand tussen die "geen zin heeft in al die overheidsbemoeienis".' Bij honden is gekozen voor de wetgeving om malafide praktijken van hondenfokkers te voorkomen. 'Als er ineens tweehonderd honden op één adres verblijven kan de dierenbescherming eens poolshoogte gaan nemen. Bij de registratiemethode wordt door middel van een speciale naald een chip onder de huid van het dier geplaatst. Als deze op zijn plaats zit controleert Van der Heide (nogmaals) of deze chip werkt. Als het praktijkgedeelte afgerond is volgt nog het papierwerk. Alle honden die gechipt worden moeten vervolgens geregistreerd worden. 'Dit wordt door de overheid ook streng gecontroleerd. Sommige honden (stamboomhonden altijd) zijn al gechipt wanneer men ze aanschaft. 'Ik raad hondenbezitters aan daar goed naar te vragen, zodat ze later geen problemen krijgen. Zijn ze niet gechipt, dan kom ik graag angs om dit alsnog in orde te maken.'