Trage groei door

lage tempeatuur

Over het algemeen hebben de meeste cultuurgewassen dit voorjaar een langere periode nodig gehad om zich enigszins te kunnen ontwikkelen. Door de lange periode met koud weer verliep de groei traag en ook de vele wind was niet ideaal. Stuifgevaar bleef erg lang aanhouden en vroeg steeds weer aandacht van de agrariërs.

Met de wat hogere temperaturen van de laatste week lopen meerdere gewassen hun achterstand enigszins in. Maar toch blijven ze nog zeker veertien dagen achter bij voorgaande jaren. Ook de temperatuur van de bodem bleef erg lang laag. Dit had vooral zijn weerslag op groei en ontwikkeling van aspergeplanten, wat zich uitte in een late oogst en lage opbrengsten. Maar de gevolgen zijn ook in andere gewassen zichtbaar. De granen kwamen later in aar en de suikerbieten groeiden traag. En ondanks dat de pootaardappelen op een vrij normale datum werden gepoot, ontwikkelde ook dit gewas zich traag. Soms hadden de poters zelfs te weinig energie om boven de grond te komen en werden direct aan de kiemen van de aardappelen ondergronds nieuwe knollen gevormd. De oogst van de eerste snede gras was zeker veertien dagen later dan gebruikelijk. Wel kon er onder zeer goede weersomstandigheden geoogst worden en was de opbrengst goed. Ook onder folie gezaaid maïs heeft zich goed kunnen ontwikkelen. Dit gewas heeft een zeer grote voorsprong op de maïs die zonder folie werd gezaaid.

Sommige percelen zomergranen tonen een golvend gewas waarbij stroken met kort stro worden afgewisseld met stroken waar het stro langer is. Het valt op dat graan met kort stro een matig tot slecht wortelstelsel heeft, wat wordt veroorzaakt door een verdichte bodemstructuur, waardoor de plant minder vocht en voedingsstoffen kan opnemen. Dit is het gevolg van het feit dat onder te natte omstandigheden met te zware machines is ingezaaid. Daarbij staat in veel maïspercelen veel kweekgras. Dit gaat ten koste van de oogst. De onkruidbestrijding is goed verlopen, hoewel warmtekiemers zich nog kunnen aandienen. Dit geldt dan speciaal voor zwarte nachtschade en hanepootplanten. Schoffelen kan dan een oplossing zijn. De meeste aardappelpercelen sluiten langzaam maar zeker de rijen.

De regen van de laatste week was welkom voor de verdere groei van de landbouwgewassen en als er nu weken met zonlicht en hogere temperaturen volgen, lijkt de landbouw op het eiland een goed oogstjaar tegemoet te gaan.